Raper Vec v roce 2015

Raper Vec v roce 2015 | foto: Profimedia.cz

„Bolševickí hajzli“ s krví na rukách, vzkazuje raper slovenským politikům

  • 13
Slovenský raper Vec zveřejnil píseň věnovanou zavražděnému novináři Jánu Kuciakovi a jeho přítelkyni. Její text prvně představil v neděli na bratislavském Koncertu pro Jána a Martinu. Vládní politiky v ní tvrdě odsuzuje za to, co se stalo, a tvrdí, že jen hlupák v nich může vidět Jánošíky.

A vládu socialistického Smeru opravdu nešetří. „Zadarmo lístok na vlak strč si do riti. Keď nás odrežú od Európy, čo my hobiti?“ rapuje například v písni nazvané Krv na rukách a vyzývá Slováky, aby si nenechali skákat po hlavě, protože svoboda „práve teraz prudko krváca“.

Vec také v textu slovy „Hedviga Malinová by vedela rozprávať, ako ťa z rodnej krajiny vyženie vlastný štát“ připomíná případ Slovenky maďarského původu, která po údajném národnostně motivovaném útoku přijala maďarské občanství a ze Slovenska se odstěhovala do Győru. Nutno podotknout, že policie případ v roce 2006 uzavřela s tím, že Malinová si jej vymyslela.

„Já i moje kapela Trosky od roku 1997 říkáme, co si myslíme, a nikdy jsme se nevyhýbali ani politickým tématům, takže jsem zareagoval,“ uvedl Vec podle Denníku N na nedělním koncertu předtím, než text písně tehdy ještě bez hudby předvedl. „Je trochu explicitní, ale ne tak, abyste museli dětem zakrývat uši.“