Rammstein: Lomoz kytar a počítačů

Sestava Rammstein, která do popu přinesla brutální robotický zvuk a jejíž vystoupení jsou plná ohňů či démonického patosu, je v Německu koncertní jedničkou. Od roku 1994, kdy vznikla, dobývá další trhy s urputností blitzkriegu. Poté, co si muziku Rammsteinu vybral David Lynch pro film Lost Highway, koncertuje tato východoberlínská šestka i ve Spojených státech. Skeptici poukazují na nepříliš originální spojení techna a rockových riffů, na rozmělněný vliv legendy Kraftwerk, skupin Nine Inch Nails, Ministry či Laibach.

Příznivci Rammsteinu zdůrazňují dokonalé charisma stříbřitých robotů, kteří se dotýkají kořenů zla s rafinovaností filmů Leni Riefenstahlové, režisérky oslavující nacistický režim. Od něho se však členové Rammstein rázně distancují. Nechtějí prý politizovat, ale vydělávat.

DISKOGRAFIE

Herzeleid

Sehnsucht

Live aus Berlin

Mutter

Jejich komiksové texty jsou plné narážek na lidskou nenávist a různé sexuální úchylky. Ostatně jm éno Rammstein je nejen upravený název obce, kde v roce 1988 zahyn ulo po pádu letadla sedmdesát lidí, ale znamená také beranidlo - včetně sexuálních asociací, které to slovo vyvolává. Nejnovější deska Rammstein má název Mutter (poslechněte si ukázky v audiopříloze článku).

Natáčení videoklipu Sonne

Natáčení videoklipu Sonne

Berlínští Rammstein vystoupili 12. června na Strahově jako předkapela AC/DC.