Sázavafest 2010 - Leningrad Cowboys

Sázavafest 2010 - Leningrad Cowboys | foto: Roman Vondrouš, ČTK

Promoklé návštěvníky Sázavafestu pochválili kovbojové i Chumbawamba

  • 0
Vytrvalý déšť, který provázel celý sobotní program desátého ročníku Sázavafestu, přiměl pořadatele k předčasnému ukončení programu na dvou z pěti pódií. Nicméně hlavní hvězdy se kapek i menší divácké účasti nezalekly a své fanoušky za trpělivost a statečnost pochválili.

K lepší náladě jistě přispěla i recesistická finská skupina Leningrad Cowboys a její show v mexickém stylu s názvem Patria O Muerte pozvedla. Barevnou show zahájila kapela s typickými vyčesanými vlasy, pestrými kostýmy a špičatými botami skladbou Back In USSR z repertoáru The Beatles.

Členové kapely, kteří mimo jiné tvrdí, že "vědci prokázali takzvaný Leningrad Cowboys efekt na lidský mozek, návštěvníci jejich koncertu prý dostávají žízeň a zvyšuje se u nich sexuální aktivita", poté odehráli představení plné nadsázky a hudebních legrácek.

Sázavafest 2010 - ChumbawambaZ dalších zahraničních hvězd se představila britská skupina Chumbawamba, která při svém akustickém koncertu tradičně projevovala své politické názory zařazením několika skladeb s antifašistickou tématikou, například Enough Is Enough, zahrála i starší hit Timebomb nebo skladbu Wagner At The Opera z jejich posledního alba ABCDEFG.

"Publikum bylo v tomhle počasí naprosto skvělé, zaslouží si náš obdiv," podotkl zpěvák Boff Whalley k divákům, kteří se s přibývajícím časem stále odevzdaněji brodili blátem a vodou, přesto si nenechali ujít vystoupení svých oblíbenců.

Sázavafest 2010 - promáčený festival

Po několika letech do své vlasti zavítal Ivan Král, spolupracovník takových světových hvězd, jakými jsou Iggy Pop, Patti Smith nebo David Bowie. Se skupinou, kterou dal dohromady, zahrál své nejznámější písně i skladby jiných autorů. Přes avizované hosty vystoupil sám, jeho chystaný duet s Danem Bártou překazilo Bártovo onemocnění hlasivek.

Návštěvnost Sázavafestu

Páteční festivalové dění podle pořadatelů sledovalo 12 tisíc diváků, v sobotu byl jejich počet na první pohled menší.

V areálu se od rána vytvářely velké kaluže vody a bláta, prudce se zvýšil tok Sázavy protékající jen několik metrů od stanů a pódií. Pořadatelé se po prohlídce areálu rozhodli festival nepřerušovat. Z místa kvůli obavám z neprůjezdných cest odjeli někteří stánkaři, několik aut z části areálu musel kvůli blátu odtáhnout traktor.

Publikum za vytrvalost pochválil také Michal Prokop, který své staré hity zazpíval za doprovodu kapely Framus Five. Z technických důvodů se neuskutečnilo zamýšlené spojení hudebníků z kapel Mandrage a Rybičky 48, déšť nevadil příznivcům Mira Žbirky a plno pod pódiem měli i Support Lesbiens, Kamil Střihavka nebo Ewa Farna.

Sázavafest 2010 - promáčený festival

,