Prodigy

Prodigy - Členové britské kapely Prodigy po příletu na brněnské letiště (13. května 2005) | foto: Monika Tomášková, MF DNES

Prodigy i Nohavica lákají na slovenskou Pohodu

Festival Pohoda, který do slovenského Trenčína přiláká každý rok tisíce lidí, se uskuteční 15. a 16. července na ploše místního letiště. Vedle britské skupiny Prodigy patří k magnetům přehlídky Miroslav Žbirka nebo písničkář Jaromír Nohavica.

O něho usiloval hlavní pořadatel Michal Kaščák čtyři roky. Nohavicu považuje za vůdčí osobnost česko-slovenské scény na festivalu. Ten hostí rovněž Kollerband z Česka, Omaru Portuondo z Kuby, Američany Garbage, Brity Asian Dub Foundation a další desítky kapel, rapperů nebo dýdžejů.

"Jsem zvlášť hrdý na Prodigy, které považuji za revolucionáře v hudbě," řekl Kaščák. Účast kapely je spojena i s netradiční dramaturgickou kombinací a řazením v programu festivalu, jimž se prý divili i sami hudebníci. Před skupinou Prodigy totiž vystoupí Miroslav Žbirka a po ní Komorní orchestr města Trenčín.

"Telefonicky jsme si to vysvětlili tak, že komorní orchestr, jenž bude hrát Vivaldiho a podobné klasiky po takové kapele jako je Prodigy, to může být jedině úžasné. Oni to nakonec uznali s tím, že je to vynikající nápad," řekl spokojený Kaščák.

Nejvíce lidí na jedné scéně v jedné chvíli bude kolem české hudebnice Idy Kelarové. Ta se představí nejen v roli zpěvačky, ale povede také tvůrčí dílnu pro své fanoušky. Z nich si vybere 70 šťastlivců, kteří budou mít možnost zazpívat si s ní i s jejím padesátičlenným sborem Apsora.

Permanentka stojí v předprodeji 999 Sk, na místě přijde na 1200 Sk. Lístek na sobotu, kdy hrají Prodigy, lze koupit v předprodeji za 899 Sk, na místě stojí 999 Sk.  Jednodenní lístky na pátek se nebudou prodávat.

Brány festivalového areálu se otevřou v pátek v 8 hodin.  Od železniční stanice Trenčín bude fungovat  kyvadlová doprava. Dopravní navigační značení bude posílené v okruhu několika kilometrů v okolí Trenčína. Ubytovat se lze zdarma ve dvou stanových městečkách přiléhajících k areálu, kde budou také parkoviště. Vjezd na parkoviště i vstup do prostor ke stanování má koordinovat speciální služba.

,