Petr Nikl

Petr Nikl | foto: Jiří Volek

Petr Nikl bude křtít obrazový atlas nástrojů

  • 0
Výtvarník a hudebník Petr Nikl pokřtí 30. října v pražské Arše novou knihu Orbis Pictus, která obsahuje DVD a CD Muzicus Pictus, kompilaci písní a skladeb autorů pro expozici Orbis Pictus.

Orbis pictus je obrazový atlas nástrojů a herních objektů zahrnující vývoj interaktivních projektů – herních kolektivních expozic koncipovaných od roku 2000 Petrem Niklem za účasti mnoha dalších různorodě zaměřených umělců. Řada z nich na "vizualizovaném koncertě" v divadle Archa spolu s Niklem vystoupí. Budou mezi nimi například Milan Cais, Luboš Fidler, Martin Janíček, Jiří Konvrzek, Jaroslav Kořán, Ondřej Smeykal a další.

z výstavy Orbis Pictus (Petr Nikl)Publikace je obohacena o vybrané texty J. A. Komenského z díla Labyrint světa a ráj srdce. Obrazově zachycuje expozice Orbis pictus aneb Brána do světa tvořivé lidské fantazie v Českém centru v Paříži (2006), v Českém muzeu hudby v Praze (2007), v Domě umění města Brna (2007), v rotundě Květné zahrady v Kroměříži (2007), v kostele sv. Václava v Opavě (2007) a v dole Michal v Ostravě (2008), dále i předchozí expozice Zahrada fantazie a hudby, Český pavilon EXPO 2005 v japonském Aichi a Hnízda her v pražské galerii Rudolfinum.

Publikace je doprovázena DVD Orbis pictus aneb..., které dokumentárně zpracovává všechny zmíněné expozice, a hodinovým CD Musicus pictus, jež obsahuje 18 skladeb umělců, podílejících se na expozici Orbis pictus.