Peter Gabriel

Peter Gabriel | foto: EMI

Peter Gabriel nahrál cizí skladby. Znějí tak, jako by je napsal sám

  • 2
Bez bubnů a bez kytar nahrál zpěvák Peter Gabriel své nové album Scratch My Back. To však není jediný rozměr dvanáctipísňového titulu. Šedesátiletý Gabriel, který se na svých nejproslulejších deskách z 80. a 90. let opíral o vlastní kompozice, sáhl tentokrát po vypůjčených písních.

Rozdělil mezi kolegy blízké jeho věku i mladší umělce. A tak album otevírá skladba Heroes od Davida Bowieho, jenž se prosadil v 70. letech, stejně jako někdejší sestava Genesis, v níž měl Gabriel post hlavního zpěváka.

V Gabrielově podání zní song Heroes v pomalejších tempech, která zpěvákovi umožnila, aby píseň více zdramatizoval, emocionálně vyostřil. Některé skladby Gabriel jako by odřízl od rockových rytmů a přesadil je do prostoru vymezeného tentokrát velmi striktně a konzervativně.

Výtečné vypravěčství

Žádné velké experimenty, ohlasy world music nebo hledání nových zvuků. Nic z toho není potřeba. Gabrielův naléhavý, takřka herecký výraz, který vždycky patřil k jeho poznávacím znamením, vcelku vyplňuje prostor nahrávek.

Peter GabrielPeter Gabriel

Více hudebních nástrojů nebo zvuků by vlastně rušilo zpěv. A tak Peter Gabriel a jeho producenti využívají často smyčce, které ženou do ostrých vlnobití a které se také občas rozprostírají kolem Gabrielova hlasu jako uklidňující hladiny, třeba v The Book of Love od The Magnetic Fields.

Rovněž klávesy či klavír doprovázejí Gabriela hlavně ve ztišených skladbách, například v I Think It’s Going to Rain Today od písničkáře Randyho Newmana. Gabrielovo výtečně gradované vypravěčství se projevuje i ve ztišené poloze, která jiskří napětím stejně jako vyhrocenější písně.

Zvláště Apres moi, skladba z repertoáru rusko-americké pianistky Reginy Spektor, přibije svými emocionálními výbuchy posluchače na židli. Gabriel ji pojal skoro jako shakespearovské drama.

Peter Gabriel

Na vypůjčené písně se zpěvák dívá více jako na šansony a do některých se vášnivě pokládá celou svou bytostí. Snaží se převzaté skladby přetvořit i podat tak, jako by je sám napsal. Tím je Gabriel přijal do svého hudebního světa.

A vlastně zdůvodnil, proč se on, bytostný písničkář, pustil do přejatého materiálu. Vzhledem k tomu, že Gabrielovi se záměr velmi podařil, lze album Scratch My Back postavit vedle jeho časem ověřených titulů Peter Gabriel 3, So nebo Us.

PETER GABRIEL: Scratch My Back
51:35 minut
cena 299 korun
HODNOCENÍ MF DNES 80%