Omega

Omega - Maďarská rocková kapela Omega | foto: Liver Music

Omega zjišťuje, zda je pořád slavná

  • 4
Do Prahy se vrací slavná maďarská rocková kapela Omega. Představí se 9. června v pražské Lucerně spolu s Blue Effectem. "Tento rok je pro nás zkušební. Za hranicemi zjišťujeme, jaká je odezva na naše koncerty," řekl v rozhovoru se čtenáři iDNES zpěvák Janos Kobor.

Lídr kapely Omega čelil záplavě českých fanoušků, jak bude vypadat pražský koncert. Zavzpomínal i na začátky kapely, nelehký úděl rockera v totalitním světě či někdejší koncerty v Československu.

ODPOVĚDI JANOSE KOBORA NAJDETE ZDE

Dějiny kapely Omega značně kopírují dějiny rockové hudby jako takové – od rokenrolových a beatových začátků přes období artrocku, hardrocku, názvuky nové vlny až po všezahrnující rockový mainstream.

Omega vznikla v roce 1962, její kořeny ovšem sahají až na samý konec padesátých let, kdy se ve zkušebně sešlo šest spolužáků z gymnázia. Nástroje si kamarádi údajně rozlosovali – žádný totiž na nic hrát neuměl.

Poprvé si Laszlo Benko (klávesy), Janos Kobor (zpěv, kytara), Andras Kovacsics (kytara), Istvan Varsanyi (baskytara), Peter Lang (saxofon), Tomas Kunsztler (bicí) a sólová zpěvačka Zsuzsa Konczová zahráli v budapešťském Universitním klubu.

Prvním zlomovým rokem na dráze kapely byl rok 1966, kdy se Omeze podařilo vydat hned čtyři singly vesměs s převzatými světovými rockovými hity. O rok později nastupuje do kapely klávesista a zpěvák Gábor Presser, díky jehož talentu se Omega začíná stále více orientovat na vlastní tvorbu.

V roce 1968 se kapele podařilo odjet na turné do Velké Británie. Se slavnými kapelami Spencer Davis Group a Traffic odehrála Omega společný koncert, do zákulisí ji přišly pochválit například Eric Clapton či George Harrison.

Hned po návratu z Anglie Omega vydává na maďarské značce Hungaroton své debutové album s hitem Trombitás Frédi, jehož ještě do konce téhož roku prodala plných sto tisíc výlisků. V roce 1969 vychází album 10 000 lépés se skladbou Gyöngyhajú lány, dodnes hymnou skupiny.

V roce 1971, kdy Omega brázdí Evropu (přijela i do Prahy), kapelu opouští Omegu Presser, aby založil další dnes legendární maďarskou kapelu Locomotiv GT.

Rostoucí zájem v celé Evropě formaci umožňuje i přes značné cenzurní zásahy nahrávat následující alba v anglických a německých verzích, která se dostávají do nadnárodních distribučních sítí.

Skupina se stala velmi populární i v někdejším Československu, úspěch potvrzovala alba Nem tudom a neved, Idörabló a hlavně koncepční Gammapolis.

Od druhé poloviny sedmdesátých let je Omega v pozici skutečné maďarské rockové superstar, koncertující běžně před vyprodanými stadióny: dvacáté výročí slavila v roce 1982 před pětatřiceti tisíci, pětadvacáté narozeniny v roce 1987 před dvakrát patnácti tisíci fanoušky.

V roce 1994 navštívilo koncert Omegy na budapešťském Népstadionu celých sedmdesát tisíc diváků, o pět let později na témže místě o dalších deset tisíc více.