Ivan Král

Ivan Král | foto: David Neff, MAFRA

Oba jsme milovali Rolling Stones, vzpomíná Ivan Král na Václava Havla

Bezesporu světově nejznámější český rocker, bývalý spoluhráč Patti Smith a Iggyho Popa, ale ve své době i významný producent nahrávek českých kapel. To všechno je Ivan Král, který přijel ze Spojených států na pohřeb Václava Havla a večer zahraje na koncertě Pocta VH ve Velkém sále Lucerny. iDNES.cz odpověděl na několik aktuálních otázek.

Jak a od koho jste se zprávu o úmrtí Václava Havla dozvěděl?
Z BBC, Reuters a samozřejmě z českých novin přes internet.

Rozhodl jste se hned, že přijedete?
Můj blízký a drahý přítel Vladimír Hanzel (bývalý tajemník Václava Havla - pozn. aut.) mě požádal o účast na koncertě, což je pro mě obrovská pocta.

Znal jste se s Václavem Havlem osobně? Jak na něj vzpomínáte?
Ano, setkali jsme se mnohokrát. Jeho znalost mé minulosti v Americe mě udivovala, pokaždé se mě ptal na můj život v New Yorku. Sdíleli jsme také společnou lásku k Rolling Stones. Velice mě inspirovala jeho pokora, slušnost a čtení jeho knížek je dnes pro mě pravý balzám.

Jistě jste v kontaktu s mnoha americkými muzikanty (Patti Smith, Iggy Pop, Lou Reed...). Mluvil jste už s někým z nich o úmrtí Václava Havla? Víte o někom, kdo se chystá přijet na pohřeb?
Bohužel jsem neměl čas se s nikým spojit, ale na ruzyňském letišti jsem se potkal se Suzanne Vega.

Co plánujete na koncertě Pocta VH hrát?
Na velké plány mi nezbyl čas. Moje drahá Cindy Hudson napsala během letu z Detroitu krásný text pro Václava Havla. Je krásný, ale ne smutný. Jinak to bude překvápko. Těším se na všechny, kdo přijdou.