O5 & Radeček

O5 & Radeček - Kapela O5 & Radeček | foto: Universal

O5 & Radeček, marihuana, Mainstream

  • 2
Druhé album Mainstream vypustila do světa kapela O5 & Radeček. Nové písničky, z nichž byl jako první singl pro rádia nasazen Kristián, vznikaly pod dohledem skotského producenta. "Seznámili jsme se díky marihuaně," prozradila kapela čtenářům iDNES v on-line rozhovoru.

Odpovědi kapely O5 & Radeček najdete ZDE

Oproti dva roky starému oficiálnímu debutu Na pokraji slávy je na novém albu podle kapely patrný hudební i vizuální posun.

Fotografie k nové desce kapele ve složení Tomino (zpěv), Cibule (baskytara), Přemek (housle), Radeček (kytara) a Joda Hansgut (bicí) pořídil věhlasný fotograf Ondřej Pýcha v zapadlých londýnských ulicích.

Pod tuctem písniček, které název alba Mainstream docela vystihuje, je podepsána celá kapela. S nahráváním v několika českých studiích pomáhal skotský producent Neil Douglas.

"U nás tohle slovo sice znamená spíš 'sprosté' slovo, ale v zahraničí (třeba v Británii) se takto označují Coldplay a Keane, prostě kapely, které to umí rozjet na fesťáku či v klubu, ale přitom závodí v hitparádách s DJ Bobo. No a my jsme si řekli, že u nás se tohle (pop) sice moc nenosí, ale že se snad nemusíme stydět, že jsme mainstreamová kapela," vysvětlili čtenářům iDNES Cibule a Tomino.

Nové album kromě dvanácti písniček obsahuje dva videoklipy a tři dokumenty o práci ve studiu, natáčení klipů a výpravě za fotografováním do britské metropole.

Za seznámením se skotským producentem je marihuana. "Neil je dvorní producent britských Stereo MCs doprovázel a je na turné. Na Ruzyni jednoho člena zavřeli, protože měl u sebe trávu a Neil to řešil s tuzemskou pobočkou Universal Music, kde si poslechl i demosnímky nových písní. Spolupráce byla skvělá, on nás naučil, že i 'ticho může v písni hrát' a my jsme ho naoplátku naučili pít pivo," prozradili Cibule a Tomino.

Kapela vznikla v únoru 1992 v Šumperku. Začínala u folku, který se tu a tam vynoří i ze současných melodických poprockových písniček.

Největším hitem O5 & Radeček, kteří milují koncertování, je skladba Praha (Jedna holka...), která se stala druhou nejhranější skladbou loňského roku v českých rádiích.