ANKETA: Mariah, Wham, nebo Ledeckého Sliby? Vyberte nejlepší vánoční hit

  • 23
A je to tu. Stejně jako si nelze Vánoce představit bez vánočních hitů, nelze si vánoční hity představit bez ankety, kde můžete vybrat ten nejoblíbenější. Kulturní rubrika iDNES.cz vybrala celkem patnáct kousků, k deseti světovým přidala i pět českých. Tak šťastné a veselé.

The Little Drummer Boy (1941)

Poprvé tuhle vánoční skladbu (její původní název zněl Carol Of The Drum) nazpívala v roce 1951 pěvecká skupina The Trapp Family. Známé jsou také verze od Boney M, Justina Biebera, Johnnyho Cashe nebo jako duet Binga Crosbyho s Davidem Bowiem.

Bing Crosby - White Christmas (1942)

Píseň skladatele Irvina Berlina v podání zpěváka Binga Crosbyho se stala nejprodávanějším singlem všech dob. Po něm jeho z nejznámějších vánočních písní nazpívali například Frank Sinatra, Andy Williams, Michael Bolton, Meghan Trainor nebo Karel Gott.

Bobby Helm – Jingle Bell Rock (1957)

Skladba z úsvitu rock and rollové éry. Po Bobby Helmovi ji nazpívaly Brenda Lee a herečka Lindsay Lohan. Zněla také ve vánoční komedii Rolničky, kam se podíváš s Arnoldem Schwarzeneggerem v hlavní roli.

Dean Martin – Let It Snow!, Let It Snow!, Let It Snow! (1959)

Americký zpěvák Dean Martin tuhle píseň původně nazpíval na své album A Winter Romance, v roce 1966 pořídil novou verzi, která vyšla na desce The Dean Martin Christmas Album. Později ji nazpíval Michael Bublé nebo Jessica Simpson.

John Lennon – Happy Xmas (War Is Over) (1971)

Bývalý člen Beatles píseň složil společně s Yoko Ono, vyprodukoval ji maniakální génius Phil Spector a vánočním hitem se stala až po Lennonově smrti. Coververzí vzniklo nespočet, včetně české v podání Ivety Bartošové a Tomáše Savky pod názvem Šťastné svátky.

Wham! – Last Christmas (1984)

Bez hitovky britského dua Wham!, které tvořili George Michael a Andrew Ridgeley, by to prostě nebyly ty pravé Vánoce, ať už si o ní kdokoliv myslí cokoliv. George Michael byl melodik s čichem na hity a tahle skladba to potvrzuje.

Band Aid - Do They Know It’s Christmas? (1984)

Charitativní skladba, jejíž výtěžek byl určen na pomoc hladomorem stižené Etiopii. Autory jsou Bob Geldog a Midge Ure, zpěvák kapely Ultravox, čili o jejích hudebních kvalitách nemůže být pochyb.

The Pogues – Fairytale In New York (1988)

Jednu z nejpůvabnějších vánočních písní nahrál a nazpíval Shane McGowan společně s Kristy MacColl a kapelou The Pogues v zádech. Houpavá, pijácká irská folk rocková balada s nádherně ryzím, zvonivým textem.

Václav Koubek – Vánoce (1991)

Kdepak rolničky, dárečky a rozzářená očka. „Maminka dostala rádiovku a táta slivovici/Babička dostala dědečka a děti neštovici…“. Neodolatelná hospodská halekačka v podání poety a samorosta Václava Koubka.

Janek Ledecký - Sliby se maj plnit o Vánocích (1993)

Koho by při poslechu téhle písničky napadlo, že ji Janek Ledecký psal v srpnu na chalupě, když teploměr hlásil pětatřicet stupňů ve stínu. Podobně jako v případě (následně zmíněné) Ewy Farne šlo o písničku na zakázku a výsledkem je vánoční trvalka.

Mariah Carey - All I Want For Christmas Is You (1994)

Nedávno ji Američané zvolili nejotravnější vánoční skladbou vůbec, ale to nic nemění na faktu, že Mariah Carey touhle skladbou rozbila hitparády a dostala za ni Diamantovou cenu RIAA, což je Americká asociace nahrávacích společností. A že zní ve vánočním filmovém trháku Láska nebeská se už tak nějak rozumí samo sebou.

Billy Mack – Christmas Is All Around (2003)

Stárnoucí rocker Billy Mack se snaží vrátit se do hitparád vánoční předělávkou skladby Love Is All Around. V televizním rozhovoru navíc slíbí, že když bude na prvním místě, zazpívá ji před kamerami úplně nahý. Bill Nighy, scenárista a režisér Richard Curtis, film Láska nebeská. Všichni víme, oč jde…

Václav Neckář & Umakart – Půlnoční (2011)

Jímavá písnička z filmu Alois Nebel začala i díky působivému černobílému klipu velmi záhy žít vlastním životem a Václavu Neckářovi pomohla restartovat pěveckou kariéru. Dnes ji zpívají i děti ve školách.

Ewa Farna – Vánoce na míru (2019)

Ewa Farna dostala před časem zadání natočit nekýčovitou vánoční písničku. Povolala osvědčený tým spolupracovníků v čele s Lukášem Chromkem, Martinem Chobotem a Filipem Sázavským a výsledkem je mimo jiné více než 30 milionů zhlédnutí na YouTube.

Kryštof a Karel Gott – Vánoční (2020)

Společná skladba kapely Kryštof a Karla Gotta vznikla už v roce 2019, ale Karel Gott se s Richardem Krajčem dohodl, že premiéru bude mít až rok po jeho smrti. Videoklip k ní natočila režisérka Karin Krajčo Babinská.

Jaký vánoční hit máte nejradši?

celkem hlasů: 849
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 30. prosince 2022. Anketa je uzavřena.
,