Na Zahradu přijede šest Pětníků

  • 1
Vokální kapela Pětník, držitel Krtečka z roku 2001, je běžně pětičlenná. Letos na Zahradě to bude trochu jinak - zpěváků totiž přijede šest. Na pódiu však návštěvníci uvidí stále nanejvýš pět lidí. A co Pětník chystá? Po loňské coververzi Beatles si lidé budou moci vychutnat třeba dudáckou lidovku.

"Loni touto dobou oznámila sopranistka Lenka Horáková, že bude rok studovat v zahraničí, a tak jsme na jednu sezonu hledali náhradu," vysvětluje kapelník Honza Hučín, v jaké sestavě letos Petník na Zahradu přijede.

Horákovou, která se vrací do vlasti těsně před začátkem festivalu, nahradila Míša Petříčková. "Chceme odměnit za spoustu práce, kterou pro nás udělala. Proto budou v Náměšti obě dvě a symbolicky se během koncertů vystřídají."

Pětník je známý tím, že zpívá bez nástrojového doprovodu. Výhrady, že to znamená příliš omezený repertoár, kapela odmítá. "Kdepak, pro vícehlas se dá upravit skoro všechno," tvrdí Hučín.

Už předloni Pětník zpíval vedle spirituálů například tango nebo blues, loni na hlavní scéně překvapil beatlesovským Help. "Letos chystáme třeba chodskou dudáckou lidovku a vedle toho jednu zhudebněnou Skácelovu báseň," poodkrývá karty jeho šéf.

Ziskem Krtečka byli předloni podle vlastních slov velmi překvapeni. Co o tom rozhodlo? "Podařilo se nám odlišit od ostatních, navíc vokální skupiny jsou na Zahradě dlouhodobě úspěšné," zamýšlí se kapelník.

Historie mu dává za pravdu - loni uspěla Exfanta a před třemi roky Mošny. Kdo je letošní favorit Pětníku? "Hodně dobrý je Voxtet, Krtečka získá skoro jistě," tipuje Honza Hučín.

Pětník bude během Zahrady koncertovat ve středu 2. 7. odpoledne na Horním náměstí v Olomouci a večer v klášteru ve Šternberku.

Následující den kolem poledne zazpívá v kapličce u náměšťského zámku a v sobotu se s ním počítá pro program v místním kostele sv. Kunhuty.

"Rádi bychom návštěvníky překvapili další, neplánovaným vystoupením, ale kde to bude, to zatím nevíme," plánuje Honza Hučín.

Pětník tvoří členové někdejších formací Pramínek a MEDart, které to obě dotáhly až k vlastním albům.

Kapela formovaná Honzou Hučínem zpívá hlavně úpravy tradicionálů, evergreenů, lidovek, klasiky nebo swingovek.

Kapela Pětník hraje ve čtvrtek v amfiteátru během prvního koncertu pro Krtečky na festivalu Zahrada 2001 v Náměšti na Hané