Na Folkové noci hrávají i cizí kapely

Stovky muzikantů už zahrály během uplynulých devatenácti ročníků Folkové noci. Kromě českých kapel a interpretů mohlo festivalové publikum vidět také hudebníky z ciziny. Vícekrát se představila například skupina Highly Strung z Velké Británie.

"Ti hrají americkou lidovou muziku stylem, vystřiženým jakoby z námořnických krčem," přiblížil Cidlinský.

Dalšími hosty z Anglie byla skupina The Maudlin Brothers. "Na festival nás pozval Dalibor Cidlinský, s nímž jsme se seznámili asi před deseti lety, kdy koncertoval se svoji skupinou Duo Cis v Anglii," říkal před dvěma lety na Folkové noci kytarista Mike Preston.

Sám pak muziku, kterou jeho kapela hraje, označil jako old time folk vycházející z jihoanglických kořenů a současně čerpající z amerických vlivů.

Ze stejné země, jako dva předešlé soubory, byli i Fame Train Different Teapot. "Je to tradiční anglická hudba, stará takřka dvě století, jejíž původní podoba v samotné Anglii už dávno zanikla. Vozili si ji s sebou Angličané, když kdysi odjížděli za prací do Ameriky. Tam ještě dnes žije," prozradil Cidlinský. Z ciziny dorazila v roce 1999 také rodinná kapela z německého Budyšína - ToneArtStart.

Velice dlouhý je také seznam těch nejzajímavějších českých souborů, jejichž vystoupení Folková noc nabídla: skupiny Bokomara, Cop, Fleret, Blue Gate, Shannon, Nezmaři, Poutníci, Fragment, Hop Trop, Forehand, Classic Cimbal, Kamelot, P.O.L., Jarret či Čechomor.

Na Frýdštejně hráli i písničkáři Vlasta Třešňák, Oskar Petr, Slávek Janoušek, Karel Plíhal a Jan Nedvěd. "Toho, že Jan Nedvěd přijal naše pozvání, si vážíme. On na festivalech moc nevystupuje," podotkl Cidlinský. Nechyběly ani ženy: písničkářka Alice Springs či legenda moravského folkloru Jarmila Šuláková.

Pravidlem se stalo, že se na pódiu Folkové noci objevují také teenageři z jablonecké hudební školy Ciskotéka, kterou vede Dalibor Cidlinský se svou manželkou. K vidění byly například koncertní bloky kapel Berušky, Jantar, Clip anebo Amazonky.

,