Na Babylonu je Nohavica králem

  • 3
Ze všeho, čím Jaromír Nohavica na dráze písničkáře prošel, si vzal na novinku Babylon něco. Perlivou, lyrickou kytaru Karla Plíhala, který s ním natočil památnou desku Mikymauzoleum (1993) a jenž bluesově sní v písních Sestřičko ze špitálu nebo Nic moc. Muzikant, aranžér Vít Sázavský byl spolustrůjce další klíčové desky Divné století (1996) a člen doprovodné Kapely, jež Nohavicu provázela v druhé půli devadesátých let.
NOVÉ: Ukázky z desky najdete pod ikonkou audio.

Nohavicovu zpěvu přizvukuje i lidovková harmonika nebo trubka Radka Pobořila ze skupiny Čechomor, s níž písničkář prožil éru filmu Rok ďábla. Přitom písně z čerstvé desky Babylon nejsou zahlcené hudbou, "pouze" přikládají další barvy k charizmatickému hlasu, jemuž nestojí nic v cestě.

V tom je největší muzikantské kouzlo alba, jež charakterizuje střídání nálad. Melodii obkresluje třeba jenom Nohavicova kytara, zatímco v beatovém šansonu Krupobití se rozehraje kapela s hammondkami.

Pochod Eskymáků připomíná bláznivou balkánskou dechovku, sugestivní scénická hudba rámuje píseň Převez mě, příteli, Dlouhá tenká struna je výtečný, smutný klavírní šanson.

Když porovnáme Babylon s předchozími alby, Nohavica je ještě jistější ve zpěvu, jeho rozhled po žánrech se zpřesnil a hlas suverénně obsáhne všechny roviny. Písničkář je komentátorem, milovníkem, fanfaronem i vypravěčem, ostravským patriotem či chmurným pozorovatelem.

JAROMÍR NOHAVICA
Babylon

CD 37:30 minut, vydala firma Sony Music/Bonton.

Umí písně vystavět jako strhující divadelní kusy zabydlené Eskymáky, ženami i mystickým převozníkem, jež míří do světa smrti. Jak Nohavica zpívá v songu Nic moc, hraje si, co chce, co jeho srdce žádá. Tak to má být, zvláště když výsledkem je rozmanitá a zralá deska jako Babylon.

Jaromír Nohavica s harmonikou.

Jaromír Nohavica.

Jaromír Nohavica.

Heligonku, se kterou dodnes vystupuje, pořídil už jeho dědeček.

Jaromír Nohavica se usmívá.

Nohavica a tři čuníci.

Divné století dostalo titul česká deska roku 1996.

V dokumentárním cyklu Jiřího Vondráka Legendy folku a country se diváci ČT setkají i s folkovým zpěvákem Jarkem Nohavicou.

Obal alba Jaromír Nohavica a Čechomor: Rok ďábla.

Karel Plíhal a Jarek Nohavica ve filmu Petra Zelenky Rok ďábla.

Jarek Nohavica (vpravo) a Karel Plíhal při on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.

Jarek Nohavica (vlevo) a Karel Plíhal při on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.

Jarek Nohavica (vlevo) a Karel Plíhal při on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.

Jarek Nohavica (vpravo) a Karel Plíhal při on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.

Jarek Nohavica (vpravo) a Karel Plíhal při on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.

Jaromír Nohavica:Milionář

Jaromír Nohavica