Mick Taylor: S Rolling Stones bych už nehrál

The Rolling Stones u nás vystupovali třikrát. Zato jejich bývalý kytarista Mick Taylor hrál ve čtvrtek 15. listopadu v Praze poprvé. Tento skromný, do sebe zahleděný samotář opustil "Stouny" v sedmdesátých letech. Tenkrát o sobě říkal, že po smrti Briana Jonese byl prvním slavnějším odpadlíkem, který ze skupiny odešel a přežil. Divoká léta jsou už dávno pryč, avšak třiapadesátiletý Taylor z tehdejšího bluesrockového kvasu stále těží.

Přílohu k akci najdete ZDE.

Je vám nepříjemné, když musíte stále odpovídat na otázky ohledně Rolling Stones?

Už jsem si zvykl.

Hrajete na sólových deskách současného člena Rolling Stones Rona Wooda i bývalého baskytaristy Billa Wymana. Jste s nimi v kontaktu?

V současné době ne, ale dříve jsme se potkávali.

Chtěl byste působit v tak velké kapele, jako jsou dnešní Rolling Stones?

Rád bych si zahrál s někým z Rolling Stones, ale ne jako člen skupiny. Dostal jsem se někam jinam, k náročnější podobě muziky.

Proto jste od Stones odešel?

Dá se to tak říct. Tenkrát se mi zdálo, že přešlapují na místě, a mě zajímalo něco jiného. Teď uznávám a obdivuji, že Mick Jagger a Keith Richards spolu tak dlouho vydrželi a zachovali značku Rolling Stones.

Je pravda, že jste vymyslel základní motiv stoneovského hitu Honky Tonk Woman?

Ne. Je to hlavně práce Keithe Richardse, i když jsem se na tom motivu zčásti podílel.

Hrajete i na deskách Boba Dylana, Donovana, Maire Brennanové a dalších umělců. To jste po odchodu od Stones neměl sólové ambice?

Jako kytarista jsem často zvaný ke spolupráci na různých projektech. Vlastní skladby dělám jen tehdy, když mám dobrý nápad. Jde mi to pomaleji, za posledních pět let jsem vydal jen jednu desku. Ale je to lepší, než mít mnoho slabých nahrávek. Kromě toho mám spoustu dalších aktivit.

Jakých?

Hodně se pohybuju po světě, skoro jako politik. Koncertujeme často ve Spojených státech, teď jezdím po Evropě. V Japonsku mám jednu přítelkyni a skladatelku, která píše ezoterickou, uvolněnou muziku. Já ji doprovázím na kytaru. Je to pro mě setkání s jiným světem hudby.

Čím vás inspiroval Bob Dylan, se kterým jste v roce 1983 natáčel desku Infidels?

Vybídl mě, abych nehrál jen na kytaru, ale abych skládal také vlastní muziku.

Co jste se naučil u bluesrockové legendy Johna Mayalla, v jehož skupině jste působil?

Byl jsem mladý, měl jsem talent a Mayall mi pomohl, abych ho rozvíjel. U něho jsem se naučil hrát na kytaru.

Kytaristé prý mají příliš velké ego. Je to pravda?

Ano, v podstatě je.

Mick Taylor a Jimi Hendrix

Mick Taylor s Rolling Stones

Mick Taylor