Michal Hrůza

Michal Hrůza - Z pořadu Na skok (30. října 2008) | foto: iDNES.cz

Michal Hrůza už na nové desce lásku nehledá

  • 4
V nouzovském studiu Sono bylo v posledních týdnech rušno. Svou novou desku Napořád tu dokončoval Michal Hrůza, písničkář, který to dobře umí s českým rádiovým éterem.

"Snažil jsem se tentokrát být víc nad věcí. Souvisí to s osobním životem, už nehledám nějakou lásku. Toho tématu už tam tolik není," říká Hrůza o své druhé sólovce, s jejímž nahráváním mu opět pomohla jeho "Kapela Hrůzy".

Kapela přidala na bubnech

Colours of Ostrava 2009 - Michal Hrůza & Kapela hrůzyPoznávacím znamením nových písniček, které se opět nesou převážně na vlně bezstarostného poprocku, je kopák na první dobu. "Ta deska je čerstvá, doufám, že je z ní cítit optimismus," říká Hrůza a dodává: "Někdo by si podle rytmu mohl myslet, že je to taneční nahrávka, ale pořád jsou to hlavně písničky."

Pracovat na novince začal už letos v březnu, kdy se svými muzikanty vyjeli na první soustředění. "Nakonec jsme hráli asi dvě hodiny, jinak jsme kecali, vařili si a pařili. Semkli jsme se tam jako kapela," vzpomíná zpěvák.

I proto prý nakonec novinku pojmenoval Napořád a oproti debutu Velryba ji i jménem své nové skupiny podepsal. "Myslím, že by nám to mohlo vydržet, fakt jsme si sedli," říká s poukazem na svůj odchod z předchozí kapely Ready Kirken, který neprobíhal právě v klidu.

Michal Hrůza v pořadu inboxOdpovídalo by tomu i to, že na novince nebude výhradním autorem hudby. "Chtěl jsem, aby na téhle desce psali jiný lidi i texty, ale nebylo to ono," vykládá dál zpěvák, který je známý i autorskou spoluprací s Anetou Langerovou, pro niž napsal jeden z jejích největších hitů Voda živá.

Stejně jako na předchozí desce se i na té nové objeví jeden netypický duet. V songu nazvaném Píseň labutí se potkal s bývalou zpěvačkou slovenské kapely Peha Katarinou Knechtovou.

"Ta skladba je z nových věcí asi nejvíc o lásce," říká Hrůza a pozastavuje se nad tím, že právě se slovenskou zpěvačkou je kromě přátelství pojí i podobný hudebnický osud. Knechtová se totiž také nejdříve proslavila se svou skupinou Peha a po ne zrovna hladkém rozchodu se vydala na sólovou dráhu.

Michal Hrůza"Když jsem skončil s Ready Kirken, musel jsem jet na Slovensko dělat promo k desce. S Katkou jsme se setkali v Košicích a kecali jsme o tom. Ona to vůbec nechápala," vzpomíná Hrůza. "A pak bylo komický, když tady točila desku Zodiak a potkali jsme se v Praze. Zase jsme si povídali a zjistili, že máme podobný prožitky."

A jaká tedy budou další témata Hrůzovy desky, která vyjde 26. října? "Dojde i na motorkářskou písničku a Facebook," slibuje hudebník.