Divokej Bill: Mezi nima

Divokej Bill: Mezi nima - Fotografie ze křtu alba Mezi nima skupiny Divokej Bill v pražském paláci Akropolis. | foto: Divokej Bill

Mezi ploty mají atmosféru i smysl

Skupina Divokej Bill vydala nové album Mezi nima a v pátek odpovídala na dotazy čtenářů v redakci iDNES. Současně také propagovala festival Mezi ploty, na kterém vystoupí v neděli 1. června. "Dohodli jsme se, že budeme hrát jen na nějakých charitativních akcích a festival Mezi ploty vyhrál na plné čáře. Myslíme, že tahle akce mívá vždy super atmosféru a hluboký smysl, takže se moc těšíme," vzkázali svým příznivcům. Za skupinu Divokej Bill v redakci iDNES odpovídali Václav Bláha a Roman Procházka.

Záznam on-line rozhovoru se skupinou Divokej Bill najdete ZDE.


Ze začátku prý hudebníci svému hraní moc velkou váhu nepřikládali. "Začali jsme hrát ze srandy a pak nám to přerostlo přes hlavu," odpověděli na dotaz, který se týkal začátků skupiny.

"Hudební vzdělání zaplaťpánbůh nemáme, jsme čistě přírodní hráči. Když jsou koncerty, tak do práce nechodíme a když nejsou, tak normálně jako každý také musíme," prozradili hudebníci.

Manažera mají, ale ten jim do ničeho nemluví. "Řídíme se hlavně podle příručky ´povolání hvězda´," říkají s nadsázkou muzikanti, kteří spolu tráví už pátý rok. Písně, které hrají, jsou prý přímo "požitky ze života". Skládají je tak, že "někdo přinese kostru a ostatní do toho brnkaj, až se jim to líbí a pak to tak zůstane."

Jméno si pro sebe vybrali teprve, když měli mít první koncert. "Potřebovali jsme nějaký název a hráli jsme písničku Bill. Tak jsme tak pojmenovali kapelu a už nám to zůstalo," vzpomínají.

Nové album Mezi nima jim zabralo rok příprav a stejně se jeho vydání nakonec zpozdilo. "Jsme jenom lidi a hromada věcí se nám pokazila. Měli jsme takový smolný měsíc, ve kterém se nám rozbila všechna auta, vyhořel mixpult, potom počítač a nakonec nám vykradli zkušebnu," vysvětlují. Křest se ale povedl: "Přišli Wohnouti, pokřtili nám desku a byl to super mejdan."

A je Divokej Bill opravdu divoký? "Bejvávalo, ale teď na jaře a později v létě to bývá lepší," smějí se muzikanti.

Festival Mezi ploty vstupuje do 12. ročníku
Jedna z největších divadelních a hudebních přehlídek - festival Mezi ploty - vstupuje letos do svého 12. ročníku. V Praze se uskuteční v sobotu 31. května a v neděli 1. června 2003 v areálu Psychiatrické léčebny Bohnice. V programu festivalu tradičně dominuje divadlo a hudba.

Festival Mezi  ploty je rozsáhlý kulturní projekt, který již jedenáct let probíhá v areálu pražské Psychiatrické léčebny Bohnice.

V roce 1999 byl poprvé rozšířen také mimo Prahu do areálu Psychiatrické léčebny Černovice v Brně a od roku 2001 se uskutečňuje také v areálu Psychiatrické léčebny Dobřany u Plzně. Na všech třech místech sklidil velký úspěch.

Akce originální formou přispívá k odtabuizování oblasti psychiatrie. První ročníky projektu se uskutečnily ve znamení myšlenky “otevření psychiatrie veřejnosti”, která byla do roku 1989 často démonizovaným oborem.

V posledních letech se k ní přidalo úsilí o bourání předsudků vůči pomoci odborníků v péči o duševní zdraví – téma stále aktuálnější vzhledem ke vzrůstajícímu počtu psychických poruch zejména neurotického charakteru.

Vedle divadla a hudby Mezi ploty poskytují prostor také výtvarnému umění a dalším uměleckým disciplínám.

O novém albu skupiny Divokej Bill se dočtete ZDE.

Z divadelních souborů se letos zúčastní Divadlo Járy Cimrmana, Divadlo Drak, Činoherní klub, Činoherní studio Ústí nad Labem, Divadlo Bolka Polívky, HaDivadlo, Divadlo v Řeznické, Studio Ypsilon, Divadlo Na tahu nebo Divadlo Spejbla a Hurvínka.

Na hudebních scénách vystoupí například Kryštof, Monkey Bussines, Anna K., Dan Bárta, David Kraus, Tata Bojs nebo Support Lesbiens.

Tvorbu zdravotně postižených umělců představí např. Pipan - zdravotně handicapované děti, Divadlo v 7 a půl - sluchově postižení, Bohnická divadelní společnost - pacienti léčebny, Nepanto - pantomima neslyšících, Verva - zrakově postižení, Vega - hudební skupina mentálně postižených, Jedličkův ústav – divadelní soubor tělesně postižených, nebo zdravotně postižení výtvarníci.