Metallica nechce tvrdý alkohol, zato žádá kopu černých ručníků

Jako malý rockový festival se jeví dnešní program na atletickém stadionu pražské Slavie, jehož vyvrcholením bude dvouhodinové vystoupení americké Metalliky. Z pódia zazní rock již od sedmnácti hodin, kdy zahrají mladí Australané Simoriah, a kolem osmnácté přijdou na řadu dánští Mercyful Fate se zpěvákem Kingem Diamondem. Nástup psychorockové kapely Monster Magnet z amerického New Jersey pořadatelé očekávají kolem devatenácté a Metallica se patrně přivalí před setměním, ve 20.30 hodin.
Kvartet Metallica, který přijíždí do České republiky už potřetí, se od roku 1981 vypracoval v jednoho z největších rockových dinosaurů, libujících si zvláště na stadionech. Podle toho také vypadá současné turné Garage Remains The Same (na počest nového titulu Garage Inc.), které se rozjelo koncem dubna ze San Franciska a pokračovalo do Jižní Ameriky. Na starém kontinentu objíží Metallica rockové festivaly včetně přehlídky Dynamo Open Air nebo pořádá samostatné koncerty.
Zpěvák James Hetfield, kytarista Kirk Hammett, bubeník Lars Ulrich a baskytarista Jason Newsted přiletí do Prahy patrně až dnes před koncertem z holandského Eindhovenu a z Prahy odcestují krátce po vystoupení. Pořadatelé se tentokrát neobávají muzikantských rozmarů. Kapela, kterou poveze na Slavii limuzína Mercedes, se v zákulisí obejde bez tvrdého alkoholu. Požaduje hlavně obvyklé osvěžující nápoje, pivo Guinness, Staropramen a na osušení během více než dvouhodinového vystoupení bude mít k dispozici šedesát černých ručníků.
Vybavení skupiny a techniky přivezlo do Edenu dvacet kamionů a šest autobusů. Na obřím pódiu s osvětlením bude stát aparatura o výkonu 200 000 wattů. Její účinek se vyrovná palebné síle loňského vybavení Black Sabbath, kteří koncertovali tamtéž.
Atletický stadion bude pro fanoušky přístupný od 14.00 hodin, pořadatelé přístupové trasy označí již od tramvajové zastávky Náměstí Revoluce.