Megafestival bilancuje s hvězdami

V Evropě není významnější festival než Glastonbury, který probíhá koncem června poblíž jihoanglického městečka Pilton a jejž navštěvuje více než sto tisíc lidí. Hudební přehlídka nyní bilancuje na DVD Glastonbury Anthems.

Festival má takovou pověst, že všechny vstupenky bývají vyprodány v průběhu jediného dne, aniž lidé znají podrobnější program třídenní akce.

Nové DVD nahlíží na hlavní pódium i do nitra festivalu. Přináší vybrané skladby Paula McCartneyho, Robbieho Williamse či Manic Street Preachers. Každý z osmnácti interpretů je zastoupen jednou písní, jež byla vybrána z živých koncertních záznamů.

Například Robbie Williams zpívá svůj patrně nejznámější hit Angels. Snímek pochází z roku 1998, kdy Williams dorůstal do role megastar. Už v Glastonbury zpěvák nechal obrovský dav, aby si píseň Angels přezpíval skoro celou sám.

Paul McCartney je zastoupen beatlovskou písní Hey Jude, kterou české publikum slyšelo během loňského pražského koncertu bývalého Beatla v pražském T-Mobile Parku. Bylo to před festivalem Glastonbury, na kterém McCartney uzavíral své turné.

Pokud člověk chodí na koncerty v Česku, zjistí, že některé festivalové hosty zná i z jejich pražské návštěvy. Například Mobyho, kterého DVD zachytilo v roce 2000, kdy spolu s kapelou předvedl gospelový song Why Does My Heart Feel So Bad?

V Česku koncertovali i Manic Street Preachers. Na DVD jsou ovšem zachyceni v době největší slávy, v roce 1999, kdy jim padla celá Británie k nohám. Také punkfolkoví Levellers, kteří v Glastonbury řádili před jedenácti lety, patří k častým hostům domácích pódií.

DVD, které mapuje hlavně posledních deset let koncertů v Glastonbury, nabízí živé lahůdky od kapel Radiohead, Blur či Coldplay, které zatím do Česka nezavítaly.

DVD vizitka jednoho z nejvlivnějších světových festivalů je vlastně vrcholem ledovce. Obrovský areál Glastobury obsáhne patnáct až dvacet pódií včetně speciálního tanečního stanu pro pět tisíc lidí.

To si může divák ověřit v bonusech, které nabízejí například vyhlídkový let nad festivalovým městem, historický film o prvním ročníku Glastonbury (1971) nebo podrobnější informace o nezávislých aktivitách, jimž Glastobury poskytuje přístřeší.

Masovost nemusí překážet kvalitní hudbě. Ostatně všechny hudební snímky, které se objevily na tomto titulu, byly pořízeny na hlavní scéně a ve spolupráci s největším davem, jenž se tam každý rok shromažďuje.

Paul McCartney, rockový festival v britském Glastonbury (27. června 2004)