Maroon 5

Maroon 5 - Kalifornská kapela Maroon 5 | foto: www.maroon5.com

Maroon 5 našli správnou cestu

  • 2
Kapela Maroon 5, která získala cenu Grammy jako největší objev roku, vydala debut Songs About Jane už v roce 2002. Odezva byla nevalná, vlastně téměř žádná. Ale to už se někdy stává: dlouho je beznadějné mrtvo, pak však stačí malý impulz a začnou se dít velké věci.

V případě kalifornské party kolem zpěváka Adama Levinea se nic dlouho nedělo. Čtyři z pěti členů včetně Levinea, basisty Mickeyho Maddena, klávesisty Jesse Carmichaela a bubeníka Ryana Dusicka spolu totiž hrají už více než deset let.

Znají se od střední školy a novináře s oblibou častují pubertálními historkami o tom, jak se spolu v patnácti poprvé opili nebo jak v sedmnácti uháněli stejnou slečnu.

Začali pěkně zostra - svou první kapelu Kara's Flowers dnes přirovnávají k Fugazzi nebo System Of A Down, ale než se v roce 1997 dopracovali k prvnímu cédéčku, už hráli kytarový pop šedesátých let.

Tyto inkarnace však nezaznamenaly žádný znatelný úspěch, a tak se muzikanti nějakou dobu věnovali studiu. Na univerzitě v New Yorku je pak zaujali úplně jiní kolegové: Stevie Wonder, Aaliyah či Herbie Hancock. A s novým soundem přišlo i nové jméno: Maroon 5.

Na čerstvý repertoár brzy nalákali nejen gramofirmu, ale i známé producentské jméno Matt Wallace. "Byl jsem úplně posedlý představou, že natočíme čistě funkovou a r&b desku," vypráví Levine.

"Ale Matt měl pocit, že máme dobrý rockový základ a že by byla škoda tento prvek opomenout. Dali jsme na něj a teď víme, že to tak bylo správně." Pak už pomohla náhoda. I když to chvíli trvalo," dodává Wallace.

Nový kytarista James Valentine se shodou okolností z bostonské Berklee hudební školy znal s Johnem Mayerem, v Americe velmi populárním zpěvákem, který si odnesl čerstvou Grammy za píseň roku Daughters.

"Říkal jsem si, že This Love od Maroon 5 je jedna z těch jednoduchých, leč dokonalých písniček, které si každý muzikant přeje složit. A tak jsem je pozval jako předkapelu na své turné," řekl Mayer.

To začínal rok 2003 a Maroon 5 začali pomalu a jistě nabírat fanoušky. Za čas se v rádiích chytil singl Harder To Breathe a poté i budoucí megahity This Love a She Will Be Loved. Dvacet měsíců po vydání album Songs About Jane zlomilo platinovou hranici.

Na písničkách Maroon 5 není na první poslech nic výjimečného. Až při bedlivějším zkoumání se vyloupne, jak dokonale pětice namíchala směs soulu, funku, rocku, popu či r&b. Výsledek je jednou z mála výjimek, která sluší komerčním i alternativním rádiím a lahodí také uchu starších a pokročilých posluchačů.