Malátný, Savka i Šrůmová zpívají swing

  • 1
Ke swingu se obrací řada zpěváků jako k lahůdce. Třeba duet Something Stupid, který nahrál Robbie Williams s Nicole Kidmanovou, zpívají Blanka Šrůmová a Michal Malátný ze skupiny Chinaski. Jejich vystoupení je součástí swingového programu kapely Big Chess Band.

Ten dnes zahraje v pražském Lucerna Music Baru. "Je to studentský big band pod vedením Václava Kozla. Občas s nimi vystupuji a zpívám například písně Franka Sinatry," vysvětluje Michal Malátný.

Za mikrofonem se objeví i Tomáš Savka, finalista loňského ročníku soutěže Česko hledá SuperStar, který má ke swingu vztah a pro něhož je tato hudba univerzální. Ostatně fandové teprve začínají poznávat jeho showmanské schopnosti coby zpívajícího pianisty.

"Dělám muziku hrozně rád, ale někdy musím dělat i věci, které ani moc nechci. V té chvíli nejsem úplně šťastný, ale vždycky si najdu styl, který mám rád a jemuž dávám všechno. Swingem žiju. Škoda, že publikum si tuhle hudbu víc nežádá," říkal Savka již loni v listopadu, když mu vycházelo popové album Já si tě stejně najdu.

V programu Big Chess Bandu figuruje rovněž Ilona Csáková, kterou objevila kapela Laura a její tygři a již posluchači znají spíše díky popíkovým hitům.

"Každý sice děláme něco jiného, ovšem na swingu se dokážeme velmi dobře sejít," říká Blanka Šrůmová, frontmanka bývalé rockové kapely Tichá dohoda. "Člověk může k téhle hudbě tíhnout z nostalgie, nebo ji má prostě rád. I mladí lidé jsou na koncertech překvapení, jak plná je to muzika,"  míní Šrůmová.

Kapelu Big Chess Band tvoří asi dvacet muzikantů, žáků nebo absolventů pražských konzervatoří a různých hudebních škol. Kromě vystoupení v pražské Redutě či Lucerna Music Baru vyjíždí Big Chess Band na výchovné koncerty, na kterých propaguje jazz i různé styly bigbandové éry včetně typického zvuku orchestru Glenna Millera.

Zpěvačka Blanka Šrůmová, která se proslavila s kapelou Tichá dohoda