Lenka Dusilová

Lenka Dusilová - Lenka Dusilová - festival Trutnov Open Air 2005 | foto: Ondřej Littera, MF DNES

Lenka Dusilová: Necítím teď potřebu křičet

Lenka Dusilová vydala "folkovou" desku Mezi světy a kritika je nadšená. "Přitvrdit? Nemám teď potřebu křičet a cítím kolem sebe tlak," prozradila čtenářům iDNES zpěvačka.

Odpovědi Lenky Dusilové najdete ZDE

Lenka Dusilová se na své poslední desce Mezi světy odklání od rocku blíž k meditativnějšímu blues, swingu či folku. Nadšeně přijatým albem se definitivně zařadila mezi nejvýraznější ženské hudební persony české hudební scény.

S hudební kariérou začala už v 10 letech, kdy se představila na folkovém festivalu s básní Jiřího Wolkera, kterou sama zhudebnila. V roce 1988 se s rodinou přestěhovala z Karlových Varů do Prahy, kde nastoupila do legendárního dětského pěveckého sboru Bambini di Praga.

V letech 1991 až 1995 byla frontmankou pražské rockové skupiny Sluníčko. S ní vydala album a v roce 1994 vyhrála hudební soutěž Marlboro Rock In, což kapelu hodně zviditelnilo.

Pak do života Dusilové zasáhl osud, jenž vzal na sebe podobu zpěváka a hudebníka Davida Kollera. V letech 1994 až 1997 spolupracovala s jeho skupinou Lucie. David výraznou měrou ovlivnil její hudební projev a po odchodu ze Sluníčka s ním založila skupinu Pusa.

Rocková básnířka a zpěvačka natočila v roce 2003 své solové a "nejpravdivější" album Spatřit světlo světa, na němž jsou rockové písničky s moderním zvukem a silným vnitřním nábojem.