Frontman kapely Kryštof Richard Krajčo

Frontman kapely Kryštof Richard Krajčo | foto: Petr Kahoun

Richard Krajčo zpívá na Impulsu Písničky svého života

  • 6
Dalším hostem série Živááááků Rádia Impuls z klubu Doupě bude 25. listopadu Richard Krajčo. Představí unikátní sestavu písniček, které zasáhly do jeho hudebního i osobního života.

Tentokrát s kytarou a skvěle naladěnou trumpetou kolegy Nikolase Grigoriadise, bez doprovodu skupiny Kryštof. Kapela právě vydala album Halywůd, které je v mnoha ohledech výletem do minulosti, vzpomínkou na žánry, které Richard miloval jako dospívající kluk před třiceti a více lety.

Nebojí se na něm přiznat, že poslouchal i muziku, na níž se dnes hudební kritici dívají s pohrdáním. Typickým příkladem je písnička Vohul basy, v níž připomíná Michala Davida. I ta zazní v jeho hodinové směsi na Impulsu.

Richard Krajčo patří do kategorie zpívajících herců, která je v českých zemích obzvláště silná. Lidé jako Vojta Dyk, Tomáš Klus, Dan Landa nebo v poslední době Štěpán Kozub, jsou toho dokladem. Dovedou pracovat s obsahem slov a umí interpretovat text jako celek. Krajčo díky této schopnosti dokázal uhranout publikum svým projevem už na debutu Kryštofa Magnetické pole v roce 2001. 

Od té doby vydal se svými spoluhráči devět studiových alb, z nichž asi nejúspěšnější byla deska Inzerát z roku 2013. Píseň Cesta, která z Inzerátu pochází, získala téhož roku v rámci ankety Český slavík cenu za nejoblíbenější píseň posluchačů Rádia Impuls a v Živááááku tak chybět nebude.

V posledních letech se v Krajčově tvorbě objevují dva odlišné, ale zároveň se doplňující proudy. Na jedné straně to jsou závažné, někdy až filozofující texty jako Zůstaň tu se mnou nebo Cesta. Sem patří i slavný hit Srdce nehasnou, který Krajčo napsal pro Karla Gotta a dnes ji občas zpívá také sám, nebo jeho zatím poslední hit Do nebe se propadám.

Na druhé straně se zvláště v posledních letech v jeho repertoáru objevují písně, z nichž sálá radost nebo pozitivní pohled na život. Taková je například zpěvákova svatební píseň Šňůry nebo v nejtemnější době koronaviru napsaná skladba Hned teď (Pojď být světlometem), která měla dodat posluchačům kapku světla v ponuré době roušek a lockdownů.

Oba typy písní se překvapivě dobře mezi sebou vážou. Spojuje je Krajčovo charisma a básnický jazyk textů. Jen málokterý český zpěvák si může dovolit zpívat tak složité básnické obrazy, aniž by to vyznělo uměle a šroubovaně.

Pro vystoupení na Rádiu Impuls Krajčo vybral písničky z obou břehů své tvorby. A protože chce vytvořit neopakovatelnou událost a protože se hodinové vystoupení jmenuje Písničky mého života, slíbil, že přidá poprvé a možná také naposledy několik skladeb od jiných českých interpretů, které ho v životě oslovily.

Tak si výjimečný Živáááák Richarda Krajča ve čtvrtek 25. listopadu ve 20 hodin na Impulsu nalaďte.