Připomeňte si největší hity zpěváka Karla Gotta

  • 806
Odešel nejpopulárnější tuzemský zpěvák Karel Gott. Připomeňte si dvacítku jeho největších hitů.

Adresát neznámý

Taneční orchestr Československého rozhlasu, kapela Olympic, Karel Gott a už tehdy proslavená melodie z pera Lennona a McCartneyho. Adresát neznámý je pochopitelně českou verzí písně From Me To You. Text k písni v roce 1964 napsal Jiří Štaidl

Oči sněhem zaváté

Píseň, které Gott vděčí za svého prvního Zlatého slavíka, dostal od Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra. Natočil ji rovněž v roce 1964, tedy v době, kdy byl v angažmá v divadle Semafor.

Dotýkat se hvězd

Velkým hitem šedesátých let byl filmový muzikál Kdyby tisíc klarinetů, mimo jiné i díky další písni Suchého a Šlitra nazvané Dotýkat se hvězd. Karel Gott si ji zazpíval spolu s Evou Pilarovou. Oba se objevili i na plátně.

Cesta rájem

Další západní cover převzal Gott z repertoáru Elvise Presleyho, který ji dostal do hitparád v roce 1965. Artie Glenn ji však pro svého syna Darrella napsal o dvanáct let dřív. Na dobovém singlu je skladba popsaná jako „pomalý foxtrot“. Textem ji opatřil Jiří Štaidl.

Trezor

Doba si však žádala hlavně rokenroly. Jeden z největších hitů tohoto žánru je tuzemské provenience. Text na hudbu Ladislava Štaidla napsal Rostislav Černý. Mladšímu publiku ji na přelomu století přinesl a opět zpopularizoval film Pelíšky.

Bum, bum, bum

Pod energickým hitem z roku 1966 jsou jako autoři hudby podepsaní Ladislav Štaidl a Gott sám. Píseň Bum, bum, bum vznikla během zpěvákova angažmá v Divadle Apollo, které s bratry Štaidlovými založil. Nepřekvapí tedy, že text napsal Jiří Štaidl.

C’est la vie

Píseň C’est la vie vynesla Gottovi v roce 1966 dalšího z dlouhé řady Slavíků a zařadila se mezi stálice jeho repertoáru. Napsali ji Jaromír Klempíř a Jiří Štaidl.

Čas růží

Čas růží je nyní známý jako titulní skladba muzikálu postavenému z Gottových písní. V době svého vzniku to však byla hlavně možnost slyšet, byť tedy s českým textem Rostislava Černého, úžasnou skladbu Delilah z repertoáru Toma Jonese.

Lady Carneval

Píseň Lady Carneval osudově spojila Karla Gotta se skladatelem Karlem Svobodou, kteří následně spolupracovali a přátelili se až do Svobodovy tragické smrti v roce 2007.

Hej, páni konšelé

Se skladbou Jaromíra Klempíře opatřenou textem Jiřího Štaidla soutěžil Gott na Bratislavské lyře v roce 1969. Vyzpíval si třetí místo, vyhrál tehdy Karel Černoch s Písní o mé zemi.

Má první láska se dnes vdává

Také v 70. letech Gott zařazoval převzaté verze západních hitů. Jiří Štaidl napsal český text k písni Mika Hazlewooda a Alberta Hammonda You’re Such A Good Looking Woman a v Československu se v roce 1971 proslavila pod názvem Má první láska se dnes vdává.

Kávu si osladím

V roce 1972 vznikla další nepominutelná položka Gottova repertoáru. Píseň Kávu si osladím napsala spolehlivá autorská dvojice Ladislav a Jiří Štaidlovi.

Přijela pouť

Opět bratři Štaidlové a další velký hit, který Karel Gott nahrál v roce 1973.

Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš?

Těch, kteří by nikdy neviděli filmovou pohádku Tři oříšky pro Popelku, asi v Česku mnoho nebude. Několik generací ve snímku letos zesnulého režiséra Václava Vorlíčka dojímá i píseň Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš? Podepsaní jsou pod ní Karel Svoboda a Jiří Štaidl. Hitovou spolupráci bohužel v témže roce 1973 přerušilo textařovo tragické úmrtí při autonehodě.

Paganini

I když smrtí Jiřího Štaidla přišel Gott o výtečného spolupracovníka, jeho kariéru to nepřibrzdilo. Ve větší míře pro něj začal psát texty skvělý Zdeněk Borovec. Výsledkem byla třeba v roce 1975 kantiléna Paganini s hudbou Karla Svobody.

Nápoj lásky č. 10

V době hledání nového dvorního textaře zkusil Gott mnoho spolupracovníků. Autorem textu k písni Karla Svobody Nápoj lásky č. 10 byl například František Ringo Čech.

Zvonky štěstí

Duety jsou Gottovou specialitou a prokládá jimi svůj repertoár po celou kariéru. Jiří Zmožek nebyl zpěvákovým typickým skladatelem, ale kromě písní To musím zvládnout sám a E14 napsal i duet pro něj a Darinu Rolincovou Zvonky štěstí. Píseň později uspěla i v německé verzi.

Čau, lásko

Píseň původně nazpívala sólově Marcela Holanová, jejíž tehdejší manžel Karel Šíp k ní na hudbu Karla Svobody napsal text. Gott píseň slyšel náhodou, když přijel ke Svobodovi do studia na návštěvu. Doplnil svůj vokál a hit byl na světě.

Když muž se ženou snídá

Pavol Habera byl jedním z hrstky zpěváků, kteří sesadili Gotta z první příčky ve Zlatém slavíkovi. Stalo se tak v roce 1991 a už o rok později zpěvákovi dodal píseň, jež se stala jeho největším hitem v celé dekádě. Text dodal opět Karel Šíp.

Být stále mlád

Původně anglický hit německé kapely Alphaville nahrál Gott pod názvem Für immer jung. Následně vznikl od ní odvozený duet s raperem Bushidem, česká verze Být stále mlád a nakonec Bushida okopíroval i Leoš Mareš. Tomu se říká vytěžit jeden hit!