Sedm nejlepších protiválečných klipů: Po míru volali Lennon i The Doors

  • 1
Válka na Ukrajině vyvolává protesty po celém světě a vznikají nové písně, jako třeba Nevzdám se, kterou natočili ukrajinští, čeští, ruští a běloruští hudebníci. Protiválečné songy psali i John Lennon nebo Michael Jackson.
John Lennon

Podívejte se na sedm nejlepších z desítek protiválečných klipů, které aktuálně nasadila do vysílání televize Óčko STAR a doplnila QR kódem, přes nějž lze pomoci Ukrajině.

John Lennon - Imagine

Zřejmě nejslavnější píseň volající po míru napsal John Lennon a vydal na stejnojmenném albu v roce 1971. Spolu s Yoko Ono vymysleli vlastní zemi s názvem Nutopia, která nemá hranice, uznává jen kosmické zákony, všichni obyvatelé jsou zároveň její velvyslanci a vlajku má čistě bílou. Sám Lennon nazval tuto píseň komunistickým manifestem. Je totiž protináboženská a antikapitalistická. Českou verzi pod názvem Představ si a textem Miroslava Černého nazpíval v roce 1974 Michal Prokop.

John Lennon – Give Peace a Chance

Ještě před Imagine žádal Lennon, aby svět dal míru šanci v písni, kterou napsal v roce 1969. Vznikla po nenásilném protiválečném happeningu, známém jako Bed-in. Ten uspořádali John Lennon s Yoko Ono nejprve v nizozemském Amsterodamu a později v kanadském Montrealu, kde nahráli tuto píseň za účasti novinářů a několika celebrit, které zmiňují i v textu. V roce 2003 vydala Yoko Ono remix v reakci na teroristické útoky, které se odehrály v New Yorku 11. září 2001.

Michael Jackson – Heal the World

Píseň volající po míru a humanitě, která udělá svět lepším, napsal Michael Jackson v roce 1990 a vydal o rok později na desce Dangerous. V roce 2001 zpěvák prohlásil, že Heal the World je píseň, na kterou je ze svého repertoáru nejpyšnější. Založil i stejnojmennou charitativní organizaci, která má pomáhat dětem a zároveň je učit, jak si vzájemně pomáhat.

The Doors – Unknown Soldier

Skladba vznikla jako reakce na válku ve Vietnamu a způsob, jakým byla prezentována v amerických médiích. Jima Morrisona prý inspirovala návštěva hrobu neznámého vojína na Arlingtonském národním hřbitově ve Virginii v roce 1967. Mnoho rádií odmítalo píseň hrát kvůli jejímu kontroverznímu obsahu.

Bruce Springsteen – Born In The U.S.A.

Válka ve Vietnamu byla inspirací i pro Bruce Springsteena, který v písni Born In The U.S.A. ironicky upozorňuje na to, jak se Amerika chová k veteránům z Vietnamu a co celá válka způsobila Američanům. Mnozí v ní ale neviděli kritickou píseň, naopak velmi nacionalistickou, téměř jako novou hymnu. Sám zpěvák z této mylné interpretace nemá radost, nicméně píseň považuje za jednu ze svých nejlepších.

The Cranberries – Zombie

Píseň irské rockové skupiny The Cranberries z alba No Need to Argue z roku 1994 odsuzuje násilí spojené s konfliktem v Severním Irsku. Inspirací byl bombový útok teroristické skupiny IRA ve Warringtonu v březnu 1993, při kterém zemřely dvě děti. „Zombie je o irském boji za nezávislost, který se zdá být nekonečný. Je to píseň za mír mezi Anglií a Irskem,“ popsala zpěvačka Dolores O’Riordanová. Pár týdnů po vydání písně IRA oznámila po 25 letech klid zbraní.

Metallica – The Day That Never Comes

Píseň není původně protiválečná, ale o vztahu otce se synem, odporu a odpuštění. Dánský režisér Thomas Vinterberg se ale rozhodl pro protiválečný videoklip. Lars Ulrich prohlásil, že klip je o tom, jak váš základní smysl pro lidskost může překonat jakoukoli zpolitizovanou situaci. „Myslím, že to je krásné na nejasném, silném textu, že si ho někdo jako filmový režisér může interpretovat po svém a očividně je někdo tak kreativní schopen použít ty metafory tak, jak potřebuje,“ dodal k tomu James Hetfield.