Paříž se rozloučila s Jane Birkinovou. Přišla Macronová i Vanessa Paradis

  • 5
V pařížském kostele svatého Rocha se v pondělí rodina a nejbližší rozloučili se zesnulou britskou zpěvačkou a herečkou Jane Birkinovou. Ta zemřela v Paříži 16. května, bylo jí 76 let. Pohřeb se konal s vyloučením veřejnosti, početný dav ale ke kostelu přesto přišel, zpívaly se její písničky. Stanice BFM TV vysílala přímý přenos z kostela i jeho okolí.

Na pohřbu promluvila dcera Birkinové Charlotte Gainsbourgová, která předtím spolu se svou sestrou Lou Doillonovou vnesla rakev do kostela. Obě vzpomínaly na své dětství, složily matce hold. Na pohřeb přišla i francouzská první dáma Brigitte Macronová nebo herečky Catherine Deneuveová, Chiara Mastroianniová či zpěvačka Vanessa Paradis.

Zemřela Jane Birkinová, hvězda filmu Zvětšenina a Gainsbourgova múza

Birkinová má na svém kontě padesátku filmů a 20 alb včetně živých nahrávek. Jako femme fatale a sexsymbol 70. let vešla do povědomí i soužitím s velkou osobností Francie, šansoniérem a bouřlivákem Sergem Gainsbourgem.

Herečka a zpěvačka měla v posledních letech problémy se srdcem, v roce 2021 utrpěla lehkou mrtvici, uvedla agentura Reuters. V nedávné době kvůli zdravotním problémům zrušila koncerty. „Vždycky jsem byla velký optimista a uvědomila jsem si, že ještě potřebuju trochu času, abych byla schopna být opět na pódiu a s vámi,“ napsala ve svém květnovém prohlášení.

,