Jakou hudbu koupit na Vánoce?

Jakou hudbu koupit na Vánoce? | foto: Profimedia.cz

Jakou hudbu pod stromeček? 55 tipů na vánoční dárky

  • 18
Hodláte svým blízkým nadělit pod stromeček hudební CD a nevíte jaké? Poradíme vám. Deník MF DNES společně s portálem iDNES.cz pro čtenáře připravil přílohu s tipy na desky letošního roku, se kterými neuděláte chybu.

Kromě vlastního vkusu jsme se při jejich výběru řídili i úspěchem u fanoušků. Některá alba navíc nemusíte shánět v obchodech, ale lze je koupit nebo i po jednotlivých skladbách stáhnout na internetu.

Ze všech desek vydaných během roku 2008 jsme vybrali desítku těch nejlepších bez ohledu na žánr i zemi, v níž vznikaly. Z Británie "vystřelila" v létě do světa nová deska kapely Coldplay.

Podle frontmana Chrise Martina je album Viva La Vida Or Death And All His Friends oslavou života - na posluchače tenhle hudební elixír spolehlivě zafungoval. Stejně jako Nohavicův bájný Ikarus, který zase zvítězil v anketě čtenářů serveru iDNES.cz.

Vrchol českého žebříčku prodejnosti okupuje nyní další důležitá postava české hudební scény. Textař Michal Horáček se svým Ohroženým druhem nastoupil rovnou do čela prodejní hitparády. Zařadil se tak po bok třeba Madonny, jejíž Hard Candy bylo nejprodávanější deskou českých obchodů v květnu. Po třech týdnech ji ovšem vystřídal Dan Bárta se svým albem Animage.

České interprety v desítce desek roku 2008 doplňuje ještě zpěvačka Lenka Dusilová se svým originálně pojatým a do posledního detailu dotaženým projektem Eternal Seekers. Lenka Dusilová navíc není sama, kdo se letos rozhodl nakročit do vážné muziky. Mezi sedmičkou nejlepších domácích CD tak naleznete i album "smetana", na němž se netradičně spojili Tata Bojs s muzikantkami z korejského Ahn Tria.

Poprock zastupují zase Support Lesbiens s albem Lick It, mezi folkaři letos bodovali Bratři Ebenové se svými Chlebíčky. Hravou formu popu okořeněnou romskými vlivy prezentuje kapela Gipsy.cz, jemnou elektronikou prodchnutá alba s ženskými vokály vám na české scéně nabízí třeba kapely Ohm Square či S.O.I.L. Naprosto výjimečná pak byla letos nová Yvonne Sanchez a "její Garden".

V zahraničí patřil rok 2008 kromě Coldplay i donedávna absolutně neznámé Velšance Duffy, jejíž Rockferry přesvědčilo nespočet lidí o tom, že retro je opět v módě. Uspěl i Jack Johnson, byť jeho muzika je všechno, jen ne "showbyznysově" vlezlá. Naopak směrem k popu se zase letos novými skladbami přiblížili islandští Sigur Rós, k elektronickým efektům sáhla Alanis Morissette. Naopak osvědčenému rock’n’rollu zůstal věrný Lenny Kravitz, ze zajetých kolejí nevyjeli ani Oasis.