Janek Ledecký

Janek Ledecký - Janek Ledecký - křest DVD Hamlet v divadle Kalich. | foto: Dalibor Puchta, iDNES.cz

Ikaros Janka Ledeckého se rozletěl do světa

Sedm let nevydal Janek Ledecký desku. Soustředil se na muzikály. Teprve nyní vypustil do světa Ikara, album s novými písněmi.

Čtyři z nich mu zbyly "bokem", jako vedlejší produkt Hamleta či Galilea. "A tři z nich na albu jsou. Napsal jsem je po Hamletovi a vydržel si je sušit stranou celou dobu, co jsem psal Galilea," upřesňuje Ledecký.

Chtěl jste si touhle deskou od velkých muzikálových celků odpočinout?
Formálně to je samozřejmě trochu jiná disciplína. Ty písničky mají společné jenom to, že jsou na jednom CD a že vznikaly zhruba ve stejnou dobu. A co se týká textů, je to kupodivu daleko těžší než textovat muzikál. Každá písnička je určitou osobní výpovědí, a to někdy dost intimní. S tím mám největší honičku, protože na sebe v podstatě nechci nic prozradit

Proč jste byl tak fixovaný na Řecko, když jste desku natáčeli?
To je jednoduché – protože tam fouká prima vítr na windsurfing. A ta termika většinou funguje od tří odpoledne do večera. Takže než se to rozfoukalo, seděl jsem na terase pod slunečníkem a brnkal si na kytaru. A když mě něco napadlo, tak jsem si to nahrál. A napadlo mě toho docela dost. Zbylo mi spousta materiálu.

Souvisí Ikaros s vaší zálibou v osobnostech, s nimiž je spojený nějaký univerzální příběh?
To vzniklo náhodou. Když jsem vymýšlel název alba, tak mi došlo, že se mi téma letů a pádů propašovalo do mnohem více písniček, než bych čekal. Takže se asi přece jenom nějaká červená nit najít dá. Ale vzniklo to tak nějak samo od sebe. Kromě toho mám s Ikarem společnou zálibu v lítání a taky to, že si nenechám poradit.

Jedna z písní je o krizi středního věku. Pocítil jste sám něco takového?
Já se tak nějak snažím vybruslit z puberty, ale všichni moji vrstevníci tu krizi skloňují ve všech pádech, takže jsem se k tomu prostě musel vyjádřit. Jinak díky za optání, fyzičku mám mnohem lepší než v pětadvaceti. A umím si to daleko líp užít...

V jakých situacích k vám obvykle přicházejí nápady – a dá se vůbec taková situace navodit?
Písnička Nech to tak bejt mě napadla ve spánku. To už se mi párkrát stalo, a tak vím, že pokud si to okamžitě nezapíšu nebo nenahraju, spolehlivě to zaspím. Takže mám vždycky u postele diktafon. Nicméně takhle elegantně to většinou nefunguje. Muziku píšu kdekoli, kde mám po ruce kytaru nebo piano a něco na nahrávání. Na texty potřebuju jenom papír a tužku s gumou. A úplné ticho. Takže texty píšu většinou po nocích. Taky dobré červené víno pomáhá, ale spoléhat se na něj nedá.

Máte ve výhledu další muzikál, nebo budete spíš sledovat Hamleta v Americe?
Zatím jsem ve stadiu hledání tématu. Během posledních tří měsíců jsem si "uklidil stůl". DVD s Galileem právě vyšlo, DVD s Hamletem je na cestě, americká verze cestuje na DVD po producentech ze všech koutů USA a Ikaros se taky rozletěl. Takže nejprve vyrazím zkontrolovat první prašan do Alp a pak budu lákat to téma.