Avril Lavigne vystoupila v pražské O2 Areně - (8. července 2008) | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Hulákavá školačka Avril Lavigne mezi svými kralovala

  • 22
V pražské O2 Areně si Avril Lavigne v úterý dokazovala, že mládí, charizma a jednoduchost je v populární hudbě stále žádaná měna. Možná k ní časem přidá i něco navíc.

Avril Lavigne vystoupila v Česku podruhé, bohatší o třetí album The Best Damn Thing, ovšem za sebou měla jinou sestavu než při své představovací návštěvě. Byla to sevřenější, vyprofilovaná kapela, sestavená tak, aby vyhovovala ostrosti a jednoduchosti popěvkových písní typu Girlfriend.

Ve srovnání s předchozím koncertem ubylo neformální rozevlátosti Avril Lavigne, show byla vystavěná rafinovaněji. V písních asistovali tanečníci a tanečnice, aby bylo více pastvy pro oči, nad scénou plála jedna velká a dvě menší projekční plochy, koncert byl zajímavě rámován písněmi Girlfriend a Boyfriend. Zpěvačka vystřídala kytaru, klávesy i bubny, i když to bylo spíš na efekt.

Avril Lavigne - When You´re Gone (Praha, 8. července 2008)

Typická americká poprocková show. Nabízelo se srovnání s Ewou Farnou, která umí asi lépe zpívat, na druhou stranu Avril Lavigne působila ve své vokální neotesanosti docela přirozeně. Ryčnější styl jí vyhovoval, protože si mohla spoustu písní odhulákat a fanouškům dala pocit, že je holka odvedle, která si jde za svým.

Nebyl to koncert pro přátele dokonalé intonace, ovšem Avril Lavigne ví, že své fanoušky oslovuje jinak. Je typem hrdinky, která má vlastní styl i nadrsnělý výraz, a to je v dnešní populární hudbě jistá hodnota.

. Avril Lavigne a MTV

Kanadská princezna Avril Lavigne se stala díky oceněním pro nejlepšího interpreta a za nejlepší píseň hvězdou vyhlašování MTV Europe Music Awards 2007 v Mnichově.

Jistě, vše hudební, co kapela hrála, bylo již stokrát prověřeno třeba v chytřejším punk popu skupiny Green Day, která má na rozdíl od Lavigne nad svým stylem daleko větší nadhled a umí jej posunout i ke kabaretu.

Avril Lavigne vystoupila v pražské O2 AreněSnad jediné, co měla Avril Lavigne k dispozici, bylo charizma poněkud odrostlé sebevědomé školačky, která si trochu módně zapunkovala. Fungovalo to, publikum v solidně zaplněné O2 Areně hru přijalo a velmi si ji užilo. Děti byly spokojeny. A nelze přitom říci, že by jim Avril Lavigne pokazila vkus. Časem se její fandové jistě dostanou k hlubší muzice.

Avril Lavigne asi zatím nepřemýšlí, co bude zpívat ve třiceti. Je ročník 1984. Ale kdo ví, možná jí kostýmová puberta ještě dlouho vydrží. Možné je vše, zvláště když se člověk dívá na kytaristu Aguse Younga z kapely AC/DC, který i po padesátce rockuje ve školní uniformě. Živá show je nyní to, oč běží, a Avril Lavigne je docela učenlivá. 

Avril Lavigne
Praha, O2 Arena. Předkapela: Imodium, 8. července 2008.
Hodnocení MF DNES: 60 %