Chris Martin z kapely Coldplay

Chris Martin z kapely Coldplay | foto: Reuters

Hudební tipy: Viva La Coldplay a všem ostatním

Tentokrát se můžete netrpělivě třást na nové Coldplay, objevit českou Janu Lotu či zhodnotit, kterak britští Fratellis navázali na svůj debut. A v rádiích se nám to stále hemží Kryštofy a Madonnami.

TIP TÝDNE
Coldplay - Viva La Vida Or Death And All His Friends
MTV Movie Awards 2008 - ColdplayTak je tu zase máme - čtyři chlapce z Británie, co umějí zbořit hitparády melancholickým poprockem zkombinovaným s plačtivým zpěvem manžela Gwyneth Paltrowové Chrise Martina. Na čtvrté studiové album, které vyjde v pátek 13. června, producentsky nedohlížel nikdo menší než Brian Eno a na výsledku je to hodně znát. Aniž by Coldplay opustili svůj osvědčený "mustr", aranže jsou bohatší a propracovanější. Ukázku v podobě prvního singlu Violet Hill už můžete slyšet v českých rádiích.

Z ČESKÝCH LUHŮ
Jana Lota - Lidi

Jana LotaDva roky vznikala debutová deska "bílého květu naší popové scény", jak Janu Lotu tituluje hudební vydavatelství. Pojmenovaná je podle prvního singlu, který zpěvačka ještě jednou přemíchala a upravila. Navíc jí s ním pomohl i Ota Klempíř z kapely J.A.R. Celá deska vznikla v produkci Yardy Helešice, autorsky je pod ní podepsán mimo jiné Matěj Homola z kapely Wohnout. Hudebně se na albu podíleli ještě i Roman Vícha z Toxique a Martin Štec ze skupiny Vltava.

DLOUHO OČEKÁVANÉ
The Fratellis - Here We Stand

The FratellisNa druhou desku se čeká vždy netrpělivě a britská trojice Fratellis není výjimkou. Skupina, která získala prestižní cenu Brit Award za objev roku, novinkou navazuje tam, kde skončil veleúspěšný debut Costello Music - což dokazuje i pilotní singl Mistress Mabel. Inspirací jsou pro skupinu stále Beatles, Who, T-Rex, Kinks či Mark Bolan, k tomu se přidala ještě velká dávka humoru a výsledkem je dle propagačních materiálů "album plné chytlavých a rozjuchaných písniček".

DÁLE VYCHÁZÍ
N.E.R.D - Seeing Sounds

Pharrell WilliamsHiphopoví a popoví producenti The Neptunes ohlásili návrat svého projektu N.E.R.D - trojice Pharrell Williams, Chad Hugo a Shay Haley neboli N.E.R.D. tak po čtyřleté odmlce láká fanoušky na své v pořadí už třetí album.

Lil Wayne - Tha Carter III
Jeden z nejúspěšnějších amerických raperů své fandy také napínal poměrně dlouho, než jim dopřál nový materiál - alespoň že mezi tím stihl hostovat na téměř všech zásadních hiphopových deskách. Novinka je plná hostů zvučných jmen jako Kanye West, Will.I.Am nebo Wyclef Jean.

Yann Tiersen - Tabarly/Bof De Yann Tie
Yann TiersenAutor překrásného soundtracku k Amélii z Montmartru vydává další filmové album. Hudba z něj doprovází snímek o tragicky zesnulém zakladateli francouzského jachtingu Éricu Tabarlym. 

DALŠÍ TITULY
ZZ TopSeňor Coconut - Around The World, Weezer - Weezer (The Red Album), Jakob Dylan - Seeing Things, Cassandra Wilson - Loverly, ZZ Top - Live From Texas Ed.08, Polemic - Best Of, Karel J. Erben - Pohádky, Busta Rhymes - The Best Of

DVD SPECIALITKA
New Order - Live In Glasgow DVD

New OrderHned dva disky v jednom přebalu čekají na fanoušky této britské legendy. Na jednom je zachycen předloňský koncert v Carling Academy v Glasgow a na druhém jsou poskládány kusy vystoupení na mnoha různých akcích - ať už je to z Glastonbury z roku 1981 nebo z Hyde Parku v roce 2006.

HITPARÁDY
V objetí Kylie Minogue

Kylie MinogueDo první pětky nejhranějších písní v českém éteru vpadla Kylie Minogue s hitem z poslední desky X In My Arms - polepšila si o deset míst a tentokráte ukořistila bronzovou příčku. Společnost jí ovšem dělají staří dobří ohraní známí; Kryštof, Lenny Kravitz, Colbie Caillat a Madonna. Novinky jsou v Top 100 celkem čtyři, nejvýše z nich jsou Jonas Brothers se singlem S.O.S., kteří ukořistili pozici s Natáčení videoklipu k filmu Bathory - Katarína Knechtováčíslem 42. O deset míst níže je nově písničkářka Fine Frenzy s písničkou Almost Lover, o dalších devět pozic dolů se zabydlela skladba Choose To Be Me od Sunrise Avenue. Poslední novinkou je soundtracková píseň od Katky Knechtové Moj Bože, která se objeví v novém filmu Juraje Jakubiska Bathory.

Nesestřelitelná trojice
Alanis MorissetteProdejní hitparáda se novými tituly jen hemží. Své místo si v padesátce komerčně nejúspěšnějších našla Alanis Morissette s elektronikou řízlou novinkou Flavors of Entanglement, výtečně si vedla i kompilace Best Of Dance 2008/2 nebo deska Reprezent od Gipsy.cz. Hodně se kupoval i výběr 16 nej od táborových ohňů nebo novinka nazvaná Bobr od recesistů Děda Mládek Illegal Band. A Best of od Radiohead, Taneční Dan Bártaliga s pořadovým číslem 105 nebo debut Tomáše Kluse si v žebříčku své místo našly také. Jinak se samozřejmě nejlépe prodává stále nesestřelitelná trojice Dan Bárta, Madonna a Jaromír Nohavica.