United Islands of Prague 2008 - Rudovous

United Islands of Prague 2008 - Rudovous | foto: ČTK

Hudba zdarma na pražských ostrovech přitáhla 25 tisíc lidí

Na 25 tisíc lidí podle odhadu pořadatelů navštívilo letošní ročník festivalu United Islands of Prague. Na třech pražských ostrovech se konal popáté.

"Domníváme se, že návštěvnost byla dvakrát větší než v loňském roce," řekl hlavní organizátor a dramaturg přehlídky David Gaydečka. Stejně jako loni byl vstup na festival zdarma.

Přehlídka začala již ve čtvrtek, kdy se ve dvaceri pražských klubech představilo na šest desítek začínajících a méně známých skupin.

V pátek akci oficiálně zahájil koncert skupiny Tata Bojs v pražském centru současného umění Meet Factory. Podle mluvčí festivalu Nikoly Poselové tento koncert navštívilo přibližně 700 lidí.

V sobotu se na pěti scénách představila zhruba padesátka interpretů různých hudebních směrů - od popu k hiphopu, jazzu a world music. Hlavní scéna na Střeleckém ostrově nabídla například vystoupení populární maďarské skupiny Quimby s alternativní rockovou muzikou nebo Toxique.

Několik stovek diváků se rovněž sešlo na atraktivním koncertu španělské flamenkové kapely La Shica, kterou pořadatelé označili za perlu letošní přehlídky. Šarmantní zpěvačka, skladatelka a rapperka Elsa Rovayová předvedla českému publiku směs flamenka smíchanou s pouličními vlivy.

Na etno a folkové scéně Střeleckého ostrova se představila irská rocková kapela The Walls, dále sedmičlenná formace z Kuby Son Caliente nebo Rudovous. Pozornost upoutala rovněž kapela Docuku z Valašského Meziříčí.

Pohodová atmosféra ovládla Kampu, kde zněl blues a jazz. Po poledni zde kupříkladu předvedl akustický jazz kvintet Vertigo a představil se mimo jiné i nadaný mladý jazzman David Dorůžka, Ondřej Pivec, Walter Fischbacher a francouzská formace noJazz.

Na Dětském ostrově zněl beatbox a hiphop. Představily se seskupení Mako Mako a atraktivní sedmičlenný multivokální projekt Beatburger Band, které spojuje experimentální přístup k beatboxu.

Kromě hudby byla na Janáčkově nábřeží, které bylo po celý den pro dopravu uzavřeno, k dispozici exotická kuchyně. Lidé ochutnávali mexické, gruzínské, slovenské nebo marocké speciality.

Pro rodiny s dětmi připravili pořadatelé mimo jiné soutěže, výtvarné dílny, živou knihovnu a taneční stan, kde své umění předváděli také studenti taneční konzervatoře Duncan Centrum. Na nábřeží stál také informační kamion s kampaní, která má občany informovat, jak se mohou bránit proti diskriminaci. Představil ho eurokomisař Vladimír Špidla.