Ve věku 87 let zemřel Little Richard, považovaný za jednoho ze zakladatelů...

Ve věku 87 let zemřel Little Richard, považovaný za jednoho ze zakladatelů rock'n'rollu. Snímek pochází z jeho koncertu ve španělském Gijónu v roce 2005. (23. července 2005) | foto: Reuters

Ve věku 87 let zemřel Little Richard, jeden ze zakladatelů rock'n'rollu

  • 25
Ve věku 87 let zemřel jeden ze zakladatelů rock'n'rollu Little Richard. S odvoláním na jeho syna to na svém webu napsal časopis Rolling Stone. Podle informací agentury AP bývalý zpěvák a klavírista zemřel po boji s rakovinou kostí. Richard se proslavil hity jako Tutti Frutti, Lucille a Long Tall Sally.

Little Richard, vlastním jménem Richard Wayne Penniman, se narodil v prosinci 1932 ve městě Macon jihovýchodně od Atlanty. V 50. letech se proslavil divokou hrou na piano, zpěvem hraničícím s jekotem i excentrickým zjevem zahrnujícím silný make-up. 

Rolling Stone považuje Little Richarda za interpreta s masivním vlivem na vývoj populární hudby. V roce 1986 byl jako jeden z prvních přijat do rock’n’rollové síně slávy. Časopis Rolling Stone pak Richarda v roce 2010 zařadil na osmou příčku v žebříčku nejvýznamnějších umělců všech dob. Za svůj idol ho považovali James Brown, Paul McCartney i Elvis Presley.

„Jeho písničky se staly součástí rock’n’rollového základu, přičemž vlastní verze v průběhu desetiletí zahráli všichni od Everly Brothers po The Kinks a od Creedence Clearwater Revival přes Elvise Costella až po Scorpions,“ shrnuje časopis Rolling Stone.

V roce 2005 vystoupil Richard i v Praze. Divákům v Lucerně předvedl svou klasickou „živou“ show. Mezi hosty byl i tehdejší prezident Václav Klaus.

Někdejší vzor českého Mikiho Volka byl právem nazýván „původcem a emancipátorem rock’n’rollu“. Jeho hudba i projev byly svého času něčím radikálně novým po zvukové i formální stránce. Namalovaný a s dlouhými vlasy na koncertech divoce bušil do piana a za sebou měl tehdy šokující sestavu dvou elektrických kytar, baskytary, bicích a tří saxofonů, používaných výhradně ke zvýraznění rytmu.

Učil se od něj Elvis i Hendrix

Prvních šest singlů u malé nezávislé firmy vydal v letech 1955-1957, pak se odmlčel. Ale když se v roce 1962 vrátil na pódia v rámci evropského turné, klaněly se mu jako svému vzoru nové hudební hvězdy a fanoušci v Hamburku mu líbali nohy. „Publikum dokázal uvést do stavu naprostého šílenství. Bylo to hypnotické, jako církevní shromáždění,“ řekl Mick Jagger. A Richardův mladičký kytarista Jimi Hendrix odvážně napodoboval mistra až po papouškovsky barevné oblečení.

Způsobu Richardova zpěvu se později začalo říkat soul, za jehož otce jsou považováni James Brown a Otis Redding. Ale oba označují Little Richarda za svůj idol. A oba ho v 50. letech napodobovali a dokonce jej v roce 1955 zastupovali v jeho kapele The Upsetters, když neměl čas.

David Bowie dokonce jednou řekl, že bez Richarda by se nikdy nestal muzikantem.

Rodiče ho vyhodili z domu

Richard vyrůstal v rodině adventistů sedmého dne jako jeden z 12 dětí. V dětsví rád zpíval a hrál na piano v kostele. Rodiče jej však v jeho nadání nijak nepodporovali a ve třinácti jej prý vyhodili z domu, protože, jak sám říká, byl homosexuál.

Začínal ve 40. letech v potulných kapelách. Svůj první velký hit, Tutti Frutti, nahrál v září 1955. Do celoamerického pop žebříčku se dostal dříve než Elvis Presley, který Tutti Frutti a později další Richardovy hity rychle zařadil do svého repertoáru.

Koncert v Praze: Legenda Little Richard rozpálil Lucernu

Rané nahrávky hudebníka, který si sám říká architekt rock’n’rollu, byly směsicí blues a tradičního černošského gospelu, ale s pěkně úderným rytmem. Prý jej inspirovalo dunění vlaků.

„Jeho koncert připomínal živelní pohromu,“ vzpomínal na Richarda hudební publicista Jiří Černý. „Řítil se jevištěm jako tornádo a předváděl složité triky. Pravou nohu třeba vytrčil nad klavír, položil si ji na horní desku a pod ní hrál vstoje oběma rukama. Pak na klavír vyskočil a jal se stepovat, přičemž zároveň vyhrával sólo na saxofon. V závěru osvěžil unavená chodidla rázným vstupem do připraveného vědra s vodou, které si během poslední písničky s nepokrytým potěšením nasadil na hlavu,“ dodal.

Umělec mnohokrát za svoji kariéru oznámil a zase odvolal, že od hudby odchází k povolání kněze. Mezi tím ale stále koncertoval a vydával desky.

Jedním takovým přelomem prošel už v roce 1957, kdy začal studovat bibli a zřekl se světských radovánek. Dokonce se oženil a s manželkou adoptovali dítě. Po čtyřech letech ale byla po manželství veta, když byl Richard přistižen na pánských záchodcích při „nevhodném chování“. V roce 1995 k tomu časopisu Penthouse řekl: „Celý život jsem byl gay. A vím, že bůh je bohem lásky, ne nenávisti“. V roce 2017 ale v jedné místní televizi řekl, že homosexualita je „proti přírodě“.

,