Zpěvačka Marie Ulven alias Girl In Red | foto: Jonathan Kise

RECENZE: Písničky zpěvačky Girl In Red bolí, zároveň však dokážou povzbudit

  • 0
Severský přístup k popu je jedinečný, okamžitě rozpoznatelný. Snoubí se v něm smutek chladných rán i večerů s osamělostí a zároveň touhou po přítomnosti někoho blízkého. Přesně tak zní i debut písničkářky Girl In Red.

Vzhledem k tomu, že první skladbu Serotonin debutového alba norské indie popové zpěvačky Girl In Red produkoval Finneas O’Connell, nabízí se paralela s Billie Eilish. Právem – důrazné beaty, odsekávaný zpěv, velmi otevřený text. Ale dál už si Marie Ulven, jak zní občanské jméno dívky v červeném, jde vlastní cestou.

Serotonin je jasný hit, ale na něm deska If I Could Make It Go Quiet nestojí. Pojícím tmelem je snaha vyzpívat se z trablů spojených s milostným životem. Chytlavé písničky obstojí samy o sobě, ale skutečně zafungují, až když se zaposloucháme, o čem Girl In Red zpívá.

Nebere si servítky, říká vše natvrdo, a když v Did You Come? překotně chrlí „děláš věci, o kterých víš, že mám ráda? / sroluješ jazyk a uděláš jí to dvacetkrát? / neříkej mi, abych se uklidnila, nezkoušej mě zastavit / balím ti kufry“, cítíme tu bolest a zoufalství takřka hmatatelně.

If I Could Make It Go Quiet

80 %

Girl In Red

Marie Ulven je lesba, ale to není podstatné. Zpívá o věcech, s nimiž se ztotožní zástupce jakéhokoliv pohlaví, protože je nějakým způsobem zažil nebo ještě zažije. Vztahy na jednu noc, rozsypané sny, hořká chuť na patře. Ale díky deskám, jako je tahle, na citové trable nejsme sami.