Iva Frühlingová

Iva Frühlingová, ceny Akademie populární hudby, ČEZ Arena Ostrava (19. března 2005) | foto: Petr Žváček, iDNES.cz

Folková noc slaví s růžovými brejlemi

Festival Folková noc, který už desátým rokem pořádají manželé Cidlinští, se v sobotu uskuteční opět ve Frýdštejně. Kromě Ivana Hlase či Jana Buriana vystoupí na jubilejním ročníku i britský písničkář James Harries.

"Základem je píseň ať už folková, bluesgrassová či trampská píseň, a pozitivní přístup ke světu. Ne vyloženě optimistický; jde o to, aby se lidi podívali na svět růžovejma brejlema, který si s sebou přiveze Ivan Hlas. Podstatná je harmonie," charakterizoval festival pořadatel a muzikant Dalibor Cidlínský.

Folková noc se bude letos už podruhé konat v areálu statku Ondříkovice, který manželé Cidlinští vlastní. Právě rodinná a poklidná atmosféra akce ve Frýdštějně je jedním z hlavních lákadel festivalu, na který se sjíždí i celé rodiny z dalekého údolí.

Areál festivalu se otevírá ve 14:00, samotný program vypukne o tři hodiny později. Předpokládaný konec festivalu je kolem čtvrté hodiny raní. Vstupenky jsou tentokrát slosovatelné - výherce hlavní ceny si domů odnese kytaru v hodnotě 7000 Kč.

Návštěvníci se mohou letos těšit na vystoupení například Jana Burina, Ivana Hlase, Nezmarů, britského písničkáře Jamese Harriese, ale i Ivy Frühlingové či moravské folkloristky Jarmily Šulákové. Chybět nebude ani již tradiční vystoupení jablonecké hudební školy Ciskotéka.

Folková noc se koná již od roku 1986, minulý rok zaznamenala rekordní, několikatisícovou návštěvnost. Během minulých devíti ročníků na festivalu vystoupili například Vlasta Třešňák, Karel Plíhal, Jan Nedvěd, ale i Lenka Dusilová či Alice Springs.