Záběr z minulého ročníku budapešťského festivalu.

Záběr z minulého ročníku budapešťského festivalu. | foto: szigetfestival.czMetro.cz

Festival Sziget láká na Gorillaz, Gallaghera i vylepšené sprchy a toalety

  • 5
Ostrov Óbudai na Dunaji v centru Budapešti se od středy na týden opět promění v ostrov svobody a hvězdné hudby. Začíná hudební festival Sziget.

Festival Sziget, který v minulých letech přilákal až půl milionu návštěvníků, slibuje nekončící hudební zážitek s kapelami Arctic Monkeys, Gorillaz, Mumford & Sons, zpěvačkami Lanou Del Rey a Dua Lipou či raperem Kendrickem Lamarem.

Mezi návštěvníky ze stovky zemí světa se postupně začínají objevovat také Češi. Není divu. Budapešť sice neleží úplně za hranicemi, ale taháky, na které tamní přehlídka láká, stojí i za delší cestování.

Kromě největších hvězd na hlavním pódiu to letos budou i další zajímavá jména. Jen namátkou – bouřlivák Liam Gallagher, klasik elektroswingu Parov Stelar, který na poslední desce koketuje s blues, bluesrocková kapela Kaleo z Islandu, nespoutaná newyorská gipsy partička Gogol Bordello, elektronický mág Kygo a další.

Dorazí i Thom Artway

Dvě scény budou věnované pouze taneční a elektronické hudbě, hrát zde budou hvězdy jako KSHMR nebo Don Diablo. Je tu pódium zasvěcené world music s Värttinou či Griot Blues, ale i scéna pro folk, jazz, blues a klasickou hudbu. Na jevišti věnovaném těm nejtalentovanějším hudebníkům z Evropy si zahraje Thom Artway.

Pokud by i to bylo někomu málo, kompletní program se v rozsáhlém areálu odehrává na téměř padesáti místech. Kromě hudby zahrnuje také divadelní performance a každý den se uskuteční na dvě stovky vystoupení či představení. Například monumentální stan Cirque de Sziget hostí nejlepší představení z oblasti moderního cirku. Prostor nazvaný Giant Street Theatre nabízí velkolepá pouliční divadla.

Areál festivalu skýtá řadu možností k vyžití i mimo oficiální program. Vyhrazená pláž na břehu Dunaje patří k nejnavštěvovanějším částem ostrova. Samozřejmostí je hygienický nadstandard – toalety a sprchy se letos mají ještě o stupeň zlepšit. Nechybí kvalitní a různorodé občerstvení.

Nemalým lákadlem je i Budapešť samotná se slavnými městskými lázněmi, mnoha památkami po divokém 20. století, místní kuchyní, kavárnami a v neposlední řadě také odvázaným nočním životem. Týden v metropoli na Dunaji i samotném Ostrovu svobody je nezapomenutelný.