Falešná karta má po devíti letech album

  • 2
Na festivalu Zahrada, ale i na dalších letošních přehlídkách folk a country hudby se představí mnoho legend, ale také méně známých kapel, jako například Falešná karta. Co je tato hudební partička trampů vlastně zač a jaké jsou její ambice?

Pětičlenný band z Českomoravské vrchoviny, který založil stejnojmennou trampskou osadu, spolu v téměř nezměněné sestavě hraje již více než osm let.

Na svých webových stránkách uvádějí, že na úplném začátku byli partou patnáctiletých kluků. Znali se ze školy a od samotného začátku je spojovala hudba.

"Na každý tramp jsme brali starý vobouchaný kytary, který jsme trápili celej víkend," píší na webu.

Za vše může Olešnická kytara 
Občasné návštěvy folkových a trampských festivalů je inspirovaly k založení vlastní trampské skupiny. Onen nápad se zrodil v roce 1994 na festivalu Olešnická kytara.

"Tou dobou jsme přemýšleli nad založením osady a tak jsme pojmenovali osadu i skupinu stejně - Falešná karta. Jako znak jsme si vymysleli kartu s utrženým rohem, kterou jsme časem ještě ovinuli falešným hadem," říká ústřední postava Milan "Milda" Dvořák.

Dalšími zakládajícími členy byli Vlastimil "Vlasťák" Libra a Petr "Želva" Krhounek.

Problémy s basisty
Za oficiální datum založení Falešné karty je brán duben 1995. O dva roky později došlo v kapele k první změně. Novým členem osady i kapely se stal Zdeněk "Číra" Jirčík se kterým se všichni znali z Olešnické kytary.

Ve stejném roce odešel ze skupiny basista "Želva" Krhounek a Falešná karta hrála další čtyři roky s externími basisty.

"V prvních šesti letech prošli kapelou celkem tři. Existenci kapely to tehdy ani v nejmenším neohrozilo - v mezidobích, kdy nebyl basista, jsme vystupovali bez něj. Teď je už dva roky všechno v pohodě," usmívá se Milda.

V roce 1999 se stal členem kapely kytarista Petr "Hodnej Peťa" Sýkora a od roku 2001 si začal band vychovávat nového basistu – Pavla "Jima" Macháčka.

Drahý špás
Na jaře 2003 vydala Falešná karta své první CD. Sami natočili desku s výstižným názvem Kamarádům. Pro jiné kapely má Falešná karta radu.

"Pokud je album vydáváno vlastním nákladem jako to naše, tak je nejdůležitější sehnat dost sponzorů, protože vydání CD je drahý špás," radí "Milda" Dvořák.

Jaké jsou další plány Falešné karty? "Teď nás čeká několik několik hodně důležitých vystoupení - Finále Trampské porty 2003, Slunovrat v Pardubicích, Zahrada, Mohelnický dostavník. Těšíme se na nové zkušenosti s tím spojené (třeba v amfiteátru před pěti tisíci lidma jsme ještě nehráli). Určitě chceme, v nejbližší budoucnosti, rozšířit repertoár o nové písničky," dodal Milda.

Na Zahradě se Falešná karta představí - alespoň podle první verze programu - na zámecké scéně.