Křest "kytary třetího tisíciletí" (zleva sběratel a autor výstavy Jiří Janků a český kytarový "guru" Ladislav Jan Kořán) | foto: ČTK

Elektrickou kytaru třetího tisíciletí navrhl herec a architekt David Vávra

  • 12
V Hořovicích na Berounsku včera pokřtili novou elektrickou kytaru Brussell, navrženou na počest jednoho z "praotců" českých elektrických kytar Ladislava Jana Kořána. Její netradiční tvar pochází z dílny architekta a herce Davida Vávry.

Nástroj, označovaný tvůrci za kytaru třetího tisíciletí, si mohou prohlédnout návštěvníci putovní výstavy Česká kytara, která se v Hořovicích od včerejška představuje veřejnosti.

"Na kytaře jsou unikátní ručně vinuté snímače pojmenované Ladislav Jan Kořán. Je to úplně srovnatelné s nejlepšími snímači na světě," řekl autor výstavy Jiří Janků.

Pětaosmdesátiletý Kořán, jenž musel na vernisáž do Hořovic urazit ze svého současného bydliště na tichomořském ostrově Saipan u Japonska dlouhých 25 tisíc kilometrů, stál u zrodu prvního českého továrního elektromagnetického snímače zvuku pro hudební nástroje značky Resonet. "Ta kytara je dělaná na jeho počest," dodal Janků.

Křest

Nástroj, který se bude vyrábět v hořovickém závodě společnosti NBE Corporation, má ale současně symbolizovat grandiózní úspěch českých výrobků na celosvětové výstavě EXPO 58 a éru přechodu z totalitního režimu na svobodu.

"Ta kytara se dělala i proto, aby se uctila celá řada vývojářů, kteří se podíleli na vzniku hudebních nástrojů. Svým tvarem má symbolizovat úspěch, kterého se dosáhlo v roce 1958 v Bruselu, kde tři české hudební nástroje obdržely zlatou medaili," připomněl Janků.

Výstava Česká kytara putuje od roku 2007 po městech, kde se elektrické kytary vyráběly. Hořovická část expozice potrvá do 3. srpna.

,