Písničkář David Stypka

Písničkář David Stypka | foto: Universal Music

Vyšlo posmrtné album Davida Stypky, dokončili ho členové kapely Bandjeez

  • 5
Deska Dýchej je završením hudební cesty písničkáře Davida Stypky, který zemřel letos 10. ledna na rakovinu slinivky. Z jedenácti skladeb ovšem čiší naděje a chuť do života.

Album vznikalo tři roky. Stypka na něm začal pracovat již v roce 2018 a nepřestal ani poté, co v létě roku 2019 onemocněl. Naopak, některé skladby přepracoval, aby více odrážely jeho aktuální životní rozpoložení.

„Jestliže předchozí deska neboj. byla o všemožných formách strachu, Dýchej je především o naději,“ říkají členové jeho doprovodné skupiny Bandjeez Matěj Drabina, Pavel Sotoniak a Maro Zeman. Právě oni spolu s producentem Martinem Ledvinou citlivě uchopili jím rozpracované písně a dokončili je tak, aby zůstala zachována jejich autentická atmosféra. Doprovodnými vokály přispěla zpěvačka Kateřina Marie Tichá. 

Pozitivnější vyznění nahrávky potvrzuje první singl Farmářům, který byl v srpnu uveden do rozhlasového éteru. „Davidovy písničky zobrazují život a svět kolem nás tak přesvědčivě a emotivně, že je téměř jisté, že stopa, kterou zanechají, je nesmazatelná. Je zázrak, že i v dnešní době se najdou originální tvůrci, kteří drží svůj pomyslný palec na tepu doby. Nové album Dýchej to jenom potvrzuje,“ shrnuje Martin Červinka, kreativní ředitel vydavatelství SinglTon a Stypkův objevitel.