V rámci projektu Cesta ze tmy měl vystoupit i zpěvák Janek Ledecký | foto: Pavel Dvořák

Je to podraz, říká organizátor koncertů Cesta ze tmy. S projektem končí

  • 809
Už za týden měl prostory pražské Lucerny rozeznít první koncert ze série Cesta ze tmy. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger však v pátek pro MF DNES uvedl, že žádná taková akce se neuskuteční. „Pro mě je to absolutně nová informace a zcela jiná, než jakou jsem ve čtvrtek dostal na jednání s ministerstvem,“ řekl pro iDNES.cz organizátor Karel Luxík.

„Bylo nám řečeno, že pokud uděláme ústupek a posunene akci na květen, ministerstvo tento pilotní projekt podpoří. Definitivní verdikt jsem měl dostat v pátek, tedy dnes,“ řekl Luxík. Místo toho se však z médií dopoledne dozvěděl, že ministerstvo akci neschválilo. O zrušení akce podle Luxíka nevěděl ani příslušný ministerský náměstek. Plánované koncerty v Lucerně mělo umožnit povolení provozu mobilní laboratoře a příslib udělení výjimky pro pořádání akce.

PCR test byl součástí ceny vstupenky. Projekt se testoval od loňska. Vystoupit v rámci série koncertů měla Olga Lounová, Janek Ledecký nebo kapela Jelen. Případné odsunutí projektu už v tuto chvíli Luxík odmítá. „Nemám chuť už nic dělat. Cesta ze tmy končí pro ztrátu důvěry v ministerstvo. Je to podraz, vrcholné papalášství a politikaření,“ říká organizátor, který se dle svých slov pravidelně účastnil vyjednávání nejen s ministerstvem zdravotnictví, ale také hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou i Pavlou Svrčinovou nebo Státním ústavem pro kontrolu léčiv.

„Všichni mě varovali a upozorňovali, že se pouštím do tance s čertem. Já však naivně doufal, že když všechny podmínky splním, tak to půjde. Naštěstí mám před sebou svědomí čisté. Mrzí mě však, že jsem lidem dal naději, která teď vyvolá zklamání. Spousta z nich měla díky projektu dostat práci – zvukaři a další navázané profese, teď z toho zbude nic,“ uvádí Luxík. 

Peníze za již zakoupené vstupenky pořadatelé návštěvníkům vrátí. Bližší podrobnosti připravují.  Koncerty se měly konat vždy v pátek, sobotu a neděli. Výtěžek měl být použit na závěrečný ples pro zdravotníky, který by sérii koncertů uzavřel.