Česká filharmonie vzpomene na Neumanna

Poctou Václavu Neumannovi bude ve středu v pražském Rudolfinu koncert České filharmonie, při němž zazní Mahlerova První a Dvořákova Novosvětská symfonie. Dopoledne se podle mluvčího tělesa Petra Vlhy koná veřejná generální zkouška. Nedožité osmdesátiny proslulého umělce, šéfa orchestru v letech 1968 až 1990 připomene s filharmonií dirigent Libor Pešek. Život čestného šéfdirigenta České filharmonie Václava Neumanna se uzavřel před pěti lety 2.září. Jeho ostatky jsou uloženy v rodinném hrobu ve Velkých Popovicích u Prahy.

Vzpomínkové odpoledne věnované Neumannovi se bude konat ve čtvrtek 26. října v 15:00 v Sukově síni Rudolfina. Na programu je promítání hodinového dokumentu Jiřího Hubače "Václav Neumann: život dirigenta" a vystoupení Sexteta Českých filharmoniků.

V podobném duchu jako středeční Pocta Václavu Neumannovi se ponese také program čtvrtečního a pátečního abonentního koncertu České filharmonie. Na něm opět pod vedením Libora Peška zazní Mahlerova První symfonie a Dvořákův proslulý Violoncellový koncert h moll. Sólového partu se ujme uznávaný mladý interpret Jiří Bárta.