Bireli Lagrene

Bireli Lagrene | foto: archiv

Bireli Lagrène jde v Djangových stopách. Přiveze špičkový gypsy jazz

  • 0
Jedenáctý ročník festivalu Kytara napříč žánry uzavře v sobotu 29. listopadu vynikající francouzský romský kytarista Bireli Lagrène. V Lucerna Music Baru jej doprovodí Hono Winterstein na doprovodnou kytaru a Diego Imbert na kontrabas.

"Koncert Bireliho Lagrèna nabídne zcela výjimečný pohled na romskou tradiční hudbu," říká hlavní dramaturg a spoluorganizátor festivalu Kytara napříč žánry Stanislav Barek.

Bireli Lagrène a Didier Lockwood: I´ve Got Rhythm

Lagrène se narodil v tradiční francouzské romské komunitě a mimořádné nadání ve hře na akustickou kytaru projevoval už od útlého věku: začal na ni hrát již ve čtyřech letech a zpočátku přebíral zejména repertoár Django Reinhardta. Dnes je považován za hlavního následovníka této největší legendy evropské jazzové kytary.

Kdo byl Django Reinhardt

Django ReinhardtFenomenální romský kytarista (1910-1953), narozený v Belgii, ztělesňuje žánr nazývaný gypsy jazz. Společně s houslistou Stéphanem Grappellim založil v roce 1934 jednu z nejvýznamnějších kapel dějin evropského jazzu Quintette du Hot Club de France. Řada jeho skladeb se stala světovými jazzovými standardy. Reinhardtův barvitý život inspiroval Woodyho Allena k filmu Sladký ničema (Sweet And Lowdown). Českému kytaristovi Petru Jandovi připadla přezdívka Django právě podle Reinhardta.

Ve dvanácti letech vyhrál Lagrène romský hudební festival ve Štrasburku, po kterém následovalo první turné po Německu a zájem médií. V 80. letech byl objeven širším publikem a pronikl do špičkové jazzové ligy, s jejímiž zástupci - např. Stéphanem Grappellim, Bennym Goodmanem, Didierem Lockwoodem či Jakem Pastoriem - dostal příležitost spolupracovat.
 
Vstupenky na koncert v hodnotě 450 Kč jsou k dostání v sítích Ticketpro a Ticketportal. Organizátoři nabízejí studentské slevy i skupinové slevy. Více na www.kytaranapriczanry.cz