Avishai Cohen

Avishai Cohen | foto: PJ Music

Avishai Cohen nejen zabasuje, ale také zazpívá

Fenomenální izraelský kontrabasista a skladatel Avishai Cohen, jedna z nejpodstatnějších osobností současné jazzové scény, přiveze v neděli 13. dubna do pražského Paláce Akropolis unikátní projekt.

Cohen prorazil do světového povědomí v roce 1996, kdy se stal členem sextetu Origin, vedeného pianistou Chickem Coreou, hrál ale i s dalšími velkými osobnostmi, například Bobbym McFerrinem, Herbiem Hancockem či Royem Hargrovem.

První album "na svoje jméno" vydal v roce 1998, koncertuje a nahrává s triem, v němž jej v současnosti doplňuje izraelský pianista Shai Maestro a americký bubeník Mark Guiliana. A právě toto trio je základem nové kapely, která dostala název Vocal Project.

Vůbec poprvé ve vlastní tvorbě totiž Avishai Cohen pracuje s lidským hlasem, jemuž přizpůsobuje i sestavu a zvuk kapely. Ta je devítičlenná, nechybí v ní kytara, flétna, trombón a několikanásobné perkuse. Demonahrávkám nechybí ani jemný elektronický opar. Zpívá několik členů souboru včetně lídra.

Zatímco Cohenova hudba v rámci tria je vyloženě jazzová, postavená zejména na basistově virtuozitě, ale je také protkána silnými melodickými motivy, se kterými se pracuje v improvizacích, Vocal Project hraje skutečné písničky, a to spíše v duchu world music - židovský hudební vliv je nepřeslechnutelný, což samozřejmě násobí hebrejština v textech.

Nedělní koncert rozhodně nabídne návštěvníkům předchozích triových Cohenových koncertů zcela nový pohled na tvorbu tohoto "jazzového vizionáře světového formátu", jak jej před časem nazval prestižní americký časopis Down Beat.