Gorillaz - Demon Days Live

Gorillaz - Demon Days Live (1. listopadu 2005) | foto: Manchester International Festival

Animovaní Gorillaz ožili a roztančili operu

(Od zvláštního zpravodaje iDNES) Animované kapely z technických důvodů nekoncertují. Věhlasní Gorillaz se pravidlo rozhodli zlomit.

V rámci mezinárodního festivalu přichystali v opeře v Manchesteru pět unikátních vystoupení, při nichž naživo přehráli aktuální album Demon Days.

Snímky z koncertu najdete ve fotogalerii.

Co se bude dít, honilo se hlavami dvou tisícovek diváků, když bodové světlo osvítilo balkon u pravé strany pódia. Tam se zjevila dvojice herců v maskách dvou členů Gorillaz.

Po krátkém uvítání baskytarista Murdoc praštil nestárnoucí desetiletou japonskou kytaristku Noodle pánvičkou, aby nezačal koncert, ale projekce kreslené grotesky s kačerem Daffym na Divokém západě. Až pak se ozvala hudba, vyjela opona a show vypukla naostro.

Před stěnou světelných panelů se rýsovaly siluety osmi muzikantů, kterým - na rozdíl od smyčcového orchestru a vokalistů - nebylo vidět do tváří. Uprostřed se za piano usadil Damon Albarn, zpěvák kapely Blur, jehož alter ego v Gorillaz se jmenuje 2-D. Celý koncert si užíval anonymitě tmy, z níž dirigoval ansámbl. Coby frontman se ukázal až v přídavku Hong Kong, který odzpíval vedle čínské citeristky Zeng Žen.

Gorillaz jako celek, včetně pekelného bubeníka Russela, defilovali jen na projekční obrazovce zavěšené nad muzikanty, na níž se střídaly animace Jamieho Hewletta, druhého stěžejního pilíře kreslené formace. Ať už to byl videoklip k Feel Good Inc. s poletujícím větrným mlýnem, jednoduché záběry revolveru v Kids With Guns nebo statické zoomované záběry kapely, animace vždy příznačně dokreslovaly náladu písníček.

Jejich řazení bylo jednoduché - Gorillaz odehráli album jednu skladbu po druhé, od úvodního intra až po závěrečnou titulní Demon Days s mrazivými vokály Manchester Community Choir. Dětský sbor vypomohl s pěti písněmi, nejpůsobivěji v hitovce Dirty Harry. Dalším oživením byli hvězdy hostující na albu. Do opery dorazili všichni, ať už osobně (Neneh Cherry, Ike Turner, Roots Manuva či ohromným aplausem uvítaný rodák z Manchesteru Shaun Ryder) i virtuálně (z videa rapující MF Doom v železné masce).

Show Gorillaz byl neobyčejný rockový koncert, při němž nevídaně zafungovalo propojení hudby s projekcí, aniž by výrazně záleželo na slavných tvářích. Mimořádná událost se dočká zvěčnění na DVD, včetně nadšených tancujících fanoušků ve staromilském prostředí opery, nebo závěrečného přídavku Latin Simone, v němž z obrazovky zpívala zesnulá kubánská legenda Ibrahim Ferrer.