Johnny Cash. Jeden z jeho hitů se jmenuje Cocaine Blues.

Johnny Cash. Jeden z jeho hitů se jmenuje Cocaine Blues. | foto: SONY BMG

Američané pitvali písničky: třetina je o drogách

  • 10
To, že mnohé rockové a popové hvězdy mají pozitivní vztah k drogám, nikotinu a alkoholu, je všeobecně známé. Tým amerických vědců se ale rozhodl spočítat, jak se tyto "umělecké" záliby projevují v písňových textech.

Došel k překvapivému závěru, že o užívání návykových látek se zmiňuje celá třetina populárních songů. Navíc prý většina takových zmínek staví alkohol či drogy do pozitivního kontextu.

Seriózní studie, která vznikla na univerzitě v Pittsburghu, podrobně analyzovala celkem 279 skladeb, které ovládaly hitparády v roce 2005. Když odborníci texty písní prošli, zjistili, že o konzumaci drog, cigaret a alkoholu se zpívá v celé třetině z nich. Vůbec nejčastěji se přitom toto téma objevuje v rapu a countryových skladbách.

Například rapeři používají drogy jako víceméně povinné téma − objevilo se v 77 procentech sledovaných skladeb. O něco lépe jsou na tom posluchači country, do jejich uší zpěváci o pití či kouření zpívají ve 36 procentech písní.

Méně často se drogy proderou do rocku a popu, zmínky o návykových látkách tam odborníci našli v méně než 15 procentech písní.

Pokud se prý vezme v úvahu, že mladí Američané ve věku od 15 do 18 let poslouchají hudbu zhruba dvě a půl hodiny denně, pak o drogách za rok slyší více než třicettisíckrát.

Studie se omezuje na prostá fakta a neformuluje žádné závěry, které by se týkaly například toho, jakým způsobem mohou takové písně teenagery ovlivnit.

Vzhledem k tomu, že se v hudbě slova o drogách objevují hlavně v souvislosti se zábavou, večírky a veselou náladou, se ale zdá jasné alespoň to, že se dospívající o drogách od svých oblíbených zpěváků moc negativních věcí nedozvědí.

,