Sylva Langová-Williamsová

Sylva Langová-Williamsová | foto: ČTK

Zemřela Sylva Langová-Williamsová, herecká partnerka Nového i Baarové

  • 11
Po dlouhé nemoci zemřela v Londýně 15. ledna ve věku 88 let anglická herečka českého původu Sylva Langová-Williamsová, která od roku 1948 žila v Británii. Oznámila to její rodina.

Langová, která se v roce 1948 provdala za britského občana Davida Williamse, se koncem 90. let po půl století vrátila do českého filmu rolí excentrické babičky v celovečerním debutu režiséra Oskara Reifa Postel. Naposledy totiž doma hrála po boku Oldřicha Nového v bláznivé komedii Parohy z roku 1947.

Sylva Langová-Williamsová na obálce časopisu Kino

Šarmantní a usměvavá herečka se premiéry Reifova filmu v Praze osobně zúčastnila. Vzpomínala tehdy na své začátky, jak po absolvování Státní konzervatoře v Praze v roce 1940 vystřídala angažmá v Kladně a v tehdejším Městském divadle na Vinohradech, kde působila pět let.

Byla pak členkou Divadla D 46 a Činohry 5. května. Předtím se objevila v menších rolích ve filmech Král ulice, Sextánka, Děvčata, nedejte se!, Dívka v modrém a Panna. Sen po herecké kariéře si Langová splnila až v Británii, kde na řadě jevišť ztvárnila desítky rolí. Hrála i v anglických filmech, televizních inscenacích a seriálech a namluvila rozhlasové role pro českou sekci BBC.

Sylva Langová-Williamsová na dobovém snímku

Spolupracovala rovněž s českým vysíláním Svobodné Evropy. Spolu s dalšími českými kolegy - emigranty účinkovala koncem 80. let v německém filmu Následuj mě, který natočila mladá režisérka Maria Knilliová o osudech českého intelektuála po emigraci na Západ. Toho ztvárnil Pavel Landovský.

Snímek Postel, natočený černobíle na širokoúhlý formát, byl v roce 1999 oceněn na festivalu v Seattlu, předtím byl uveden v Týdnu kritiky na MFF v Cannes. Vznikl ve spolupráci Barrandova s Českou televizí a firmami Etamp Film Praha a Cinecam Mnichov, před pěti lety vyšel na DVD.

Za scénář Reif obdržel v roce 1995 první cenu v národním kole Hartley Merril Prize - v mezinárodním kole v Los Angeles skončil třetí. Za kamerou stál Igor Luther, hlavní role ztvárnili vedle Langové Michal Przebinda a Stanislava Jachnická.

,