Ivo Niederle v pořadu 13. komnata | foto: ČT

Zemřel Ivo Niederle, hrál v Panu Tau i 30 případech majora Zemana

  • 26
V 91 letech zemřel herec Ivo Niederle, který stál před kamerou poprvé před sedmdesáti lety v dramatu Past a naposled v roli dědečka v roce 2016 v Zlodějích zelených koní. Zprávu pro iDNES.cz potvrdil hercův kolega a přítel Ondřej Vetchý.

Většinu svého jevištního života strávil Niederle v Městských divadlech pražských, kde podobně jako před kamerou hrával převážně vedlejší, ale výrazné figurky v tragikomické tónině.

Na filmovém plátně se objevil třeba v titulech Kočár do Vídně, Jak se krade milion, Brácha za všechny peníze, Dostih, Pěsti ve tmě nebo Kamarád do deště, díky znalosti jazyků často pracoval pro zahraniční produkce včetně snímku xXx.

Z obrazovky si jej diváci vybaví z příběhu Pěnička a Paraplíčko, ze 30 případů majora Zemana, jako policistu v Panu Tau, lékaře ze Života na zámku nebo soudce ze Zdivočelé země.

O svém hereckém i soukromém životě, pozdně získaném lékařském titulu, emigraci dvou dcer, tragické smrti třetí dcery i ztrátě své manželky vyprávěl Ivo Niederle v pořadu ČT 13. komnata.