Vincent Pastore a Frank Vincent (vpravo) uvádějí pátou řadu Rodiny Sopránů. | foto: AP

Zemřel Frank Vincent, slavný herec mafiánů včetně Rodiny Sopránů

  • 1
Americké filmy Mafiáni, Mafián či mafiánský seriál Rodina Sopránů, to byly pilíře herecké dráhy Franka Vincenta, který zemřel ve věku 80 let. Podrobnosti úmrtí jeho rodina neoznámila.

Frank Vincent Gattuso, jak znělo plné rodné jméno syna přistěhovalců, se nejprve věnoval muzice, než přesedlal na herectví. Klíčovým se pro něj stalo setkání s režisérem Martinem Scorsesem, který položil základy hercových typických úloh v gangsterkách.

Vincent hrál ve Scorseseho dílech Zuřící býk, Mafiáni, kde vytvořil postavu Billyho Battse ze zločinecké rodiny, a Kasino, v němž hercova role Franka Marina vznikla podle reálného předobrazu gangstera Franka Cullotty. Navíc natočil i jiné Mafiány, které režíroval Brian De Palma.

Dvakrát jej režíroval Spike Lee, ve filmech Jednej správně a Horečka džungle, na plátně se představil také v dílech Poslední útěk do Brooklynu nebo Země policajtů. Na kontě měl přes padesát filmů včetně snímku z televizní série Mladý Indiana Jones s podtitulem Tajemství blues .

Proslulost mu přinesla hlavně obrazovka, jmenovitě seriál Rodina Sopránů, kde se prosadil jako mafiánský boss Phil Leotardo. Přesto nedal dopustit na svého filmového objevitele. „Pracovat se Scorsesem je největší krok ke kariéře, jaký vůbec může herce potkat,“ prohlašoval Frank Vincent.