Ministr kultury Lubomír Zaorálek (27. února 2020)

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (27. února 2020) | foto: ČTK

Nenecháme vás padnout, slíbil Zaorálek lidem z kulturní branže

  • 25
Ministr kultury Lubomír Zaorálek slíbil pomoc kulturním institucím, které jeho rezort přímo nezřizuje, od divadel po festivaly. „Uděláme vše pro to, abychom vás nenechali padnout,“ přislíbil po schůzce s jejich zástupci.

„V pondělí budeme na vládě projednávat alespoň první základní pomoc, což jsou dva způsoby, půjčky na provozní věci do výše půl milionu korun a na existenční záležitosti,“ uvedl ministr kultury s tím, že další typy podpory budou následovat.

„Jsme si vědomi, že lidé odkázaní na příjem ze vstupného mají v době zákazů kvůli koronaviru velké problémy a může být ohrožena přímo jejich existence, přestože dělají výtečnou práci. Proto jim stát musí poskytnout základní jistoty,“ dodal.

Současně Zaorálek poděkoval těm, kdo situaci začali řešit sami. „La Putyka nemohla hrát před diváky, takže své představení odvysílala na internetu a vidělo je 55 tisíc lidí. To je úžasné, když vidíte, že se umělci nedají zlomit.“

Uznání vyslovil i fanouškům, kteří třeba za odvolané koncerty České filharmonie nebo za zrušené projekce festivalu Jeden svět nežádali vstupné zpět. „Nikoho k tomu nemůžeme nutit, ale je to krásné gesto a já ho musím ocenit,“ uvedl ministr kultury.