William Goldman v březnu 1977 přebírá Oscara za scénář k filmu Všichni...

William Goldman v březnu 1977 přebírá Oscara za scénář k filmu Všichni prezidentovi muži. | foto: AP

Zemřel William Goldman, autor scénáře, který proslavil Roberta Redforda

  • 1
Americký scenárista a spisovatel William Goldman, který dostal prestižního Oscara za filmy Butch Cassidy a Sundance Kid a také Všichni prezidentovi muži, ve čtvrtek v noci zemřel. Bylo mu 87 let. Zdravotně na tom byl špatně již dlouho a od letošního léta se jeho stav rapidně zhoršoval.

Největší úspěchy ve své kariéře spisovatele získal Goldman v 70. letech za dobrodružnou romantickou komedii Princezna – nevěsta a thriller Maratónec. Krátce poté napsal scénář k filmové adaptaci aféry Watergate Všichni prezidentovi muži, který mu získal druhého Oscara a nastartoval kariéry dnešním hollywoodským hvězdám Robertu Redfordovi a Dustinu Hoffmanovi.

První ocenění od odborné veřejnosti začal sbírat na začátku 60. let. Do hledáčku kritiků se dostal díky spolupráci na scénáři k filmu Harper s Paulem Newmanem. V roce 1969 získal prvního Oscara za scénář k Butch Cassidy a Sundance Kid.

Hitem generace 90. let se stala filmová adaptace jeho románu Princezna – nevěsta, ke které napsal také scénář. Další snímky, na kterých spolupracoval, jsou třeba Stepfordské paničky, Chaplin nebo Růže pro Algernon.

Tato událost neunikla ani dokumentaristovi Alexovi Gibneymu, který na něj vzpomíná jako na skvělého vypravěče.

Jednou z jeho méně známých činností je spolupráce na scénářích k filmům Dobrý Will Hunting (který, jak tvrdí ve své knize Which Lie Did I Tell, dokonce celý napsal), Zpátky do školy nebo Dvojčata. Jeho jméno v titulcích zmíněno není, ač se na výsledné podobě scénářů významně podepsal.

Ke Goldmanově smrti se vyjádřil i spisovatel Neil Gaiman, který na něj vzpomíná jako na gentlemana, výborného spisovatele a scenáristu, který vysvětlil světu Hollywood.

16.listopadu 2018 v 17:50, příspěvek archivován: 16.listopadu 2018 v 18:26

I was lucky, in 1984, to interview William Goldman at the Savoy. He brightened up when I told him that of all his books, I loved The Princess Bride, then his least successful book, the best. A gentleman: he wrote brilliant novels & screenplays & explained Hollywood to the world.

William Goldman zemřel ve čtvrtek 15. listopadu ve svém domě na Manhattanu na rakovinu a zápal plic. Serveru Deadline  to řekli přátelé jeho rodiny. Zdravotní komplikace ho trápily již dlouhou dobu.

Slavný spisovatel a scenárista byl ceněn především pro svou všestrannost. Jeho tvorba zahrnovala různé žánry od komedií po dramata a výjimečný byl jeho talent pro psaní dialogů.