Z filmu Občan Havel

Z filmu Občan Havel | foto: Aerofilms

Výbušný havlovský poklad zůstane zatím v trezoru

  • 19
Nejstřeženějším pokladem Česka jsou zřejmě korunovační klenoty. A hned po nich materiál, který během patnácti let zaznamenal tým celovečerního filmu o Václavu Havlovi.

Do kin jde dvouhodinový sestřih, celkem se však natočilo kolem sedmdesáti hodin. Jak se dál využijí?

"Ještě letos připravíme čtyři hodinové díly pro Novu, nějaké nezveřejněné úryvky zřejmě přidáme na DVD a zbytek zůstane v trezoru. Dříve než za pět sedm let se k nim určitě nevrátíme. S dalším využitím včetně studijních účelů není kam spěchat, teď to necháme v klidu odležet a teprve s odstupem budeme přemýšlet, co s tím dál podniknout," uvedla producentka Jarmila Poláková.

Když se Havlovi spolupracovníci z jeho prezidentské éry jeden po druhém přiznávali, jak jim občas zatrnulo při pomyšlení, že by některé záznamy mohly uniknout na veřejnost předčasně, Poláková si z nich žertem utahovala: "Byli jste slaboši, za třicet let už to nebude tajné, ale směšné!"

Nicméně v současnosti jsou některé výjevy ještě "příliš žhavé", lidé, kterých se týkají, zastávají stále veřejné funkce a tvůrci nebudou výbušná místa vytrhávat z kontextu. "Materiál jsme převedli na trvanlivý digitální nosič, uložili a zabezpečili," stvrzují. Jenže kde se přesně nalézá a kdo k němu má přístup, to by neodhalil ani James Bond.

Únik informací z dobového záznamu je podle producentů vyloučen; jiná věc je, zda hotový film či seriál neuniknou prostřednictvím pirátů na internet. "Možnosti, že si Občana Havla stočí divák v kině na kameru přímo z plátna, nelze nikdy najisto zabránit. Ale jinak jsme udělali proti pirátům vše, co se dalo. DVD jsme nedali z ruky, i seriál se stříhá u nás a pak se uloží na Nově do trezoru pod pečetí, podobně jako tam prý střežili Menzelova Anglického krále," ujišťuje producentka.

Lovcům senzací tedy musí postačit záběry, které se do sestřihu prostě nevešly a sami tvůrci je umístili na internet.

Ukazují oslavu Havlových šedesátin v říjnu 1996, křest jeho knihy a státní návštěvu Jacquesa Chiraka v roce 1997 a tři výjevy z roku 1999: oslavu výročí listopadu 1989, procházku s Dagmar Havlovou v newyorském Central Parku a setkání s Michailem Gorbačovem.