S Křemílkem 45 hodin, s Mirrenovou 19 minut. Jak točí znělky pro Vary

  • 1
Unikátem karlovarského festivalu jsou takzvané znělky, hrané vtipné mikropříběhy s oceněnými osobnostmi. Už je natočili Danny DeVito, Helen Mirrenová, Jude Law, John Malkovich... a letos k nim přibyla Jiřina Bohdalová. Což prý byla znělka vůbec nejnáročnější.

„Vymyslel jsem si totiž, že herečka povede dialog s Křemílkem a Vochomůrkou, a teprve pak mi došlo, že vhodné úseky z večerníčku budu muset vybrat sám. Což znamenalo pustit si pětačtyřicet hodin Pohádek z mechu a kapradí. Málem mi z toho hráblo,“ smál se režisér Martin Krejčí, který je vedle znělek na festivalu zastoupen i svým americkým filmem Podivuhodná dobrodružství Paula Harkera.

O natáčení znělek se Krejčí dělí s Ivanem Zachariášem, jenž ve Varech zase představuje seriál Bez vědomí, chystaný pro podzimní premiéru HBO. „Já jsem zažil nejtěžší, protože nejsmutnější natáčení s kameramanem Miroslavem Ondříčkem. Byl už nemocný a mrzelo ho, že nemůže spolupracovat tak, jak by si sám přál,“ vzpomíná Zachariáš.

Shodují se v tom, že bez ohledu na původ hvězdy rozhoduje nápad, že když už mají k dispozici skvělého herce, bylo by škoda ho nevyužít, a že s kolegy režiséry se točí vesměs příjemně, protože profesi rozumějí. Jen náklady se liší.

„Asi nejlevnější byla znělka s Věrou Chytilovou. Stála snad padesát tisíc korun, materiál jsem od někoho dostal, točili jsme u ní doma a došel jsem tam pěšky, protože jsme byli sousedé,“ líčí Zachariáš s tím, že reklamy, které také natáčí, mají rozpočty nesrovnatelně vyšší.

Krejčí dodává, že třeba Mel Gibson záměru porozuměl a ve všem pomáhal, také Jiří Menzel byl milý a když měl ve finále znělky spadnout i s nakloněnou židlí, odmítl žíněnky a ochotně prý padal „natvrdo“ nejméně čtyřikrát.

Také délka natáčení je rozdílná, s Bohdalovou po dlouhé zvukové přípravě postaviček pak stačil necelý den, s Helen Mirrenovou byli hotovi za devatenáct minut. A k nejvstřícnějším hvězdám patřil Jude Law, kterému agenti zakazovali řídit vůz, protože na natáčení znělky nebyl pojištěn. Nicméně herec pravil – Kašlu na to! – a klidně odřídil jízdu s torzem karlovarské ceny na kapotě.